Tärkeä hen­ki­rei­kä jätti ison aukon arkeen – ve­si­jump­pa on monille tarpeen

Kun arkeen on kuulunut ihan vakituisesti pari allasjumppatuokiota viikossa, on elämä tuntunut viime aikoina hyvin erilaiselta. Uimahallit ovat olleet koronapandemian vuoksi kokonaan kiinni.

Haapavetiselle Mauno Puolitaipaleelle vesijumppahetket ovat olleet tärkeitä. Hän ei ole suinkaan ainoa.

– Meillä on ollut kuusi allasryhmää, ja niissä on ollut 17 ihmistä aina ryhmässä, eli me liikutetaan noin satakunta ihmistä altaalla viikossa, Puolitaival laskee.

Kyseessä ovat Haapaveden Reuma ja Tules ry:n liikuntaryhmät. Allasjumpan lisäksi yhdistyksen puitteissa on pelattu bocciaa ja käyty kuntosalilla. Kaikki liikuntaryhmät ovat olleet olosuhteiden vuoksi tauolla.

– Uinti on ollut erittäin tärkeä henkireikä ikäihmisille. Kaikki ryhmät ovat loppuneet, eikä sitä tiedä, milloin ne pystytään taas aloittamaan, Puolitaival toteaa.

Uimisen puute teettää ongelmia monille. Se voi olla liki ainoa turvallinen liikuntamuoto erilaisten rajoitteiden vuoksi.

Moni on korvannut allasjumpan kävelylenkeillä tai pyöräilemällä. Käyttökelpoisia ovat myös netistä löytyvät ohjatut videojumpat. Puolitaival kertoo harrastavansa kotijumppaa.

– Se on tärkeä liikuntamuoto. Oman vartalon painolla voi tehdä yllättävän paljon liikkeitä, hän kertoo.

Nyt on ajankohtaista myös puutarhan ja pihan hoito.

– Samalla voi kuunnella pihalla lintujen laulua, Puolitaival hoksauttaa.

Haapaveden Reuma ja Tules ry:llä on noin 480 jäsentä. Puolitaival on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana kymmenisen vuotta. Hän on jättäytynyt tehtävästä pois toukokuun alussa.