50 kuvaa: Ou­lais­ten lukion Wanhat 2024

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Kerro havainnoistasi: Ve­si­joh­to­ver­kos­tos­sa on vuo­to­koh­ta Ou­lai­sis­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Työ­luu­riin voi purkaa aja­tuk­siaan, jos lo­mau­tus tai työt­tö­myys painaa mieltä

Työluuri -vertaispuhelinpalvelu palvelee lomautettuja ja työttömiä myös kesällä.

Palvelussa voi keskustella työstä tai työttömyydestä ja vaihtaa ajatuksia turvallisesti jonkun omaa elämäntilannetta ymmärtävän kanssa. Päivystäjät tarjoavat ennen kaikkea vertaistukea ja keskustelua.

Työluurin vapaaehtoiset päivystäjät ovat saaneet koulutuksen tehtäväänsä ja keskustelu on täysin luottamuksellista. Soittajan tietoja ei rekisteröidä mihinkään. Työluuriin saa soittaa kuka tahansa, joka haluaa keskustella omasta työtilanteestaan iästä, alasta, tai työtilanteesta huolimatta.

Heidi Holm on yksi Työluurin päivystäjistä. Hänellä on yrittäjätausta ja kokemusta myös työttömyydestä. Vertaistukipuhelinta hän pitää todella tärkeänä mahdollisuutena kysyä neuvoa ja purkaa ajatuksiaan.

– Puheluissa on noussut esille, että lomautus tai irtisanominen on ihmiselle aina jonkinlainen shokki. Mitä teen, mihin otan yhteyttä, miten minun pitää toimia? Jos tyttömyyttä jatkuu, niin oma lähipiiri, sukulaiset ja ystävät eivät ole se kaatopaikka, johon omaa oloaan voi vuodattaa. Ystävät alkavat kaikota ja perhe ja läheiset väsyvät. Silloin vertaisen kanssa keskustelu voi helpottaa tilannetta.

Holmin mukaan puheluissa kuuluu sekin, että TE-toimistossa asioidaan etänä, eikä henkilökohtaista kontaktia ole.

– Monet haluaisivat keskustella tilanteestaan kasvokkain ja tarkistaa, että lomakkeissa kaikki asiat ovat kohdallaan. Jos jotain puuttuu, käsittelyajat viivästyvät ja työtön tai lomautettu turhautuu entisestään, kun olisi halunnut hoitaa asiansa niin kuin pitäisi.

Toukokuussa avatun Työluurin taustalla on viisi toimijaa, jotka kaikki tuntevat työttömyyden ja työn eri näkökulmia ja haluavat yhdessä palvella suomalaisia työikäisiä. Projektia koordinoi Sospedin Feeniks-hanke ja sitä ovat toteuttamassa Työttömien Keskusjärjestö ry sekä järjestön Terveydeksi 2.0-hanke, ViisNollaTuki Ry ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK.