Karkauspäivä : Aaro Tör­mi­kos­ki on kar­kaus­päi­vän päi­vän­san­ka­ri: "On sitä monet ih­me­tel­leet ja nau­ra­neet­kin, että miten oot syn­ty­nyt kar­kaus­päi­vä­nä"

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Vaa­li­ko­ne on avattu ää­nes­tä­jil­le – Oulun vaa­li­pii­rin suo­si­tuin vaa­li­ko­ne heittää esiin ajan­koh­tai­set ky­sy­myk­set

-

Kalevan vaalikone on avattu äänestäjille. Oulun vaalipiirin suosituimpaan vaalikoneeseen on pyydetty vastauksia ehdokkailta, jotka ovat oman halunsa mukaan saaneet vastata tai jättää vastaamatta. Ehdokkaat ovat lisäksi voineet perustella vastauksiaan.

Vaalikoneen kysymykset on luotu väitemuotoon. Ehdokkaat ja äänestäjät vastaavat kysymyksiin liukuvalintapainikkeella ja ilmaisevat sillä, kuinka samaa tai eri mieltä he ovat väittämän kanssa.

Äänestäjät hakevat ehdokkaiden vastausten perusteella itselleen sopivimman ehdokkaan.

Ehdokkaat ovat vastanneet muun muassa siihen, onko Oulun maine on kärsinyt peruuttamattomasti ilmi tulleiden seksuaalirikosten vuoksi. Lisäksi vaalikoneessa kysytään, onko Fennovoiman Pyhäjoelle tekeillä oleva ydinvoimala vaikeuksista huolimatta rakennettava valmiiksi.

Ehdokkailta on myös haluttu linjaus siihen, tuleeko päiväkodeissa ja kouluissa tarjota lihaa korkeintaan kaksi kertaa viikossa. Lisäksi kysytään, voidaanko veroja tuntuvasti korottaa, jotta vanhusten hoivan rahoitus saadaan kuntoon.

Vaalikone sisältää 25 kysymystä, jotka on laadittu muun muassa Kalevan lukijoilta saatujen aiheiden perusteella. Myös kansanedustajaehdokkaat ovat esittäneet omia aihetoiveitaan.

Vaalikoneen toteuttaa teknisesti ohjelmistoyritys ZEF.

Ohjeita vaalikoneen käyttöön:

Vastaa vaalikoneen väittämäkysymyksiin siirtämällä sinistä pistettä janalla.

Mikäli et vastaa mitään, vaan painat “seuraava”-painiketta, kysymys ohitetaan eikä sitä oteta huomioon tuloksissa.

Oikeassa reunassa oleva ehdokaslista näyttää ne ehdokkaat, jotka ovat kanssasi eniten samaa mieltä. Jos käytät vaalikonetta mobiililaitteellasi, näet ehdokaslistan, vastausten jälkeen valitsemalla: Tulokset.

Klikkaamalla ehdokkaan kuvaa voit vertailla tämän vastauksia omiisi. Omat vastauksesi on merkitty sinisellä, ehdokkaan harmaalla.

Takaisin ehdokaslistaan pääset valitsemalla Tulokset.

Vaalikoneen täyttämisen saa aloitettua alusta, kun klikkaa oranssin palkin oikeassa reunassa olevaa kolmea pistettä. Avautuvasta valikosta löytyy kohta "Aloita alusta".

Kalevan vaalikone löytyy osoitteesta kaleva.fi/vaalikone.