50 kuvaa: Ou­lais­ten lukion Wanhat 2024

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Kerro havainnoistasi: Ve­si­joh­to­ver­kos­tos­sa on vuo­to­koh­ta Ou­lai­sis­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Va­le­po­lii­si on­nis­tui jälleen hui­jaa­maan useita tu­han­sia euroja.

-

Poliisina esiintynyt huijari onnistui saamaan tiistaina 5. joulukuuta haapajärviseltä vanhemmalta naishenkilöltä pankkitunnukset puhelimitse ja siirsi puhelun aikana 6100 euroa rahaa rahansiirtofirman kautta toiselle tilille.

–Tarina oli klassinen: mies oli kertonut, että naisen pankkikortti olisi kopioitu ja rahoja oltaisiin siirtämässä tililtä, jolloin sai naisen vakuutettua siitä, että hänen olisi luovutettava tunnukset estääkseen rahojen luvattoman siirtämisen, rikosylikomisario Ilkka Piispanen Oulun poliisista kertoo.

Nainen ilmoitti poliisille tapahtuneesta heti puhelun jälkeen, ymmärrettyään tulleensa huijatuksi. Poliisi tutkii tapahtunutta virkavallan anastuksena ja törkeänä petoksena.

Oulun poliisilaitokselle on kirjattu useita vastaavia rikosilmoituksia, joissa osassa teot ovat jääneet yrityksen asteelle. Huolimatta poliisin aktiivisesta tiedottamisesta em. kaltainen rikollisuudenala jatkaa kasvuaan kiihtyvällä tavalla.

–Yksinkertainen konsti, jolla tämän kaltaista rikollisuutta voitaisiin estää ja vahinkoja minimoida olisi mm. se, että räätälöitäisiin ikäihmisille rajoitetut tilinkäyttöoikeudet esim. poistamalla mahdollisuus saldorajan muuttamiseen verkkopankkitunnuksia käyttäen.

Poliisi muistuttaa, että pankkitunnukset ovat henkilökohtaiset, eikä niitä tule antaa kenellekään. Poliisi- tai pankki ei tarvitse koskaan asiakkaan pankkitunnuksia. Huijari voi olla sitkeä puhelimessa, mutta älä anna periksi. Saat olla töykeä ja sulkea puhelimen. Jos tulit huijatuksi, älä epäröi vaan ota välittömästi yhteys pankkiisi ja poliisiin.

Poliisi kehottaa, että omaiset opastaisivat iäkkäitä vanhempiaan pankkitunnusten käytön suhteen, jotta vastaavan kaltaisilta huijauksilta vältyttäisiin.