Toimitus jalkautui: Kahen Ka­ha­vit: Tsek­ka­sim­me re­mon­toi­dun kier­to­liit­ty­män ja poh­dim­me, mikä sai Anun ja Villen muut­ta­maan ta­kai­sin ko­ti­seu­dul­le

Seuranta: Ou­lais­ten kau­pun­gin yli­las­ku­tuk­sen tut­kin­ta etenee: Yrit­tä­jän omai­suu­den ta­ka­va­rik­ko­ai­ka jatkuu tam­mi­kuul­le

Mainos: Tilaa tästä ja tutustu omaan pai­kal­lis­me­diaa­si tu­tus­tu­mis­hin­taan: Digi 6 kk 29,90 €

Palaverihuoneesta: Kahen Ka­ha­vit: Mondo ja kan­na­bis pu­hut­ta­vat Py­hä­jo­ki­seu­dun toi­mi­tuk­ses­sa

Vapo kas­vat­taa ra­ken­teil­la olevan Ilo­mant­sin tehtaan ka­pa­si­teet­tia yli kol­man­nek­sel­la

Aktiivihiilitehtaan peruskivi muurattiin keskiviikkona pääministeri Antti Rinteen ja Vapo Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tempakan johdolla. Vapo on päättänyt laajentaa rakenteilla olevaa tehdasta yli kolmanneksella. Tehtaan rakentaminen alkoi heinäkuun alussa. Tällä hetkellä viimeistellään perustuksia.
Aktiivihiilitehtaan peruskivi muurattiin keskiviikkona pääministeri Antti Rinteen ja Vapo Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tempakan johdolla.
Aktiivihiilitehtaan peruskivi muurattiin keskiviikkona pääministeri Antti Rinteen ja Vapo Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tempakan johdolla.

Vapo Oy:n Ilomantsiin rakennetavan aktiivihiilitehtaan peruskivi muurattiin tänään pääministeri Antti Rinteen ja Vapo Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tempakan johdolla. Tehtaan rakennustyöt alkoivat heinäkuun alussa ja tällä hetkellä viimeistellään perustuksia. Tehtaan päälaitteen asennus alkaa marraskuussa. Päälaitteen korkeus on runsaat 30 metriä ja se painaa noin 1 000 tonnia.

Peruskiven muuraustilaisuudessa puhuneen toimitusjohtaja Vesa Tempakan mukaan alueen turveraaka-aine on osoittautunut erinomaiseksi raaka-aineeksi valmistaa korkealaatuista aktiivihiiltä. Aktiivihiilen markkina kasvaa nyt hyvin ja kiinnostus Vapon markkinoille tuomaan uuteen tuotteeseen on ollut voimakasta. Näistä syistä johtuen Vapo on päättänyt laajentaa tulevan tehtaan kapasiteettia alkuperäisestä volyymistä yli kolmanneksella.

– Euroopan aktiivihiilimarkkina on kooltaan noin 300 000 tonnia vuodessa ja markkina kasvaa 3-6 prosenttia vuodessa. Laajennettukaan tehdas ei riitä siten kattamaan, edes markkinan vuotuista kasvua. Uskomme, että korkealaatuiselle lopputuotteelle on kysyntää Keksi-Euroopan markkinoilla, Tempakka sanoo.

Ilomantsin tehtaan on määrä olla koetuotannossa vuoden kuluttua. Pitkällä tähtäimellä Vapolla on tavoitteena saavuttaa noin 10 prosentin markkinaosuus Euroopan markkinoilla eli satojen miljoonien eurojen liiketoiminta.

Nyt rakenteilla oleva tehdas työllistää koko ketjussa noin 50 henkeä. Sen tuotantoprosessi on suunniteltu mahdollisimman ympäristöystävälliseksi. Tehtaalta ei tule erikseen käsiteltäviä jätevesiä ja laitoksen ilmastopäästöt ovat pienemmät kuin vieressä olevan voimalaitoksen. Tehtaan rakennusvaihe työllistää kymmeniä henkilöitä ja tavoitteena on käyttää mahdollisimman paljon paikallisia urakoitsijoita ja paikallista työvoimaa. Henkilökunnan koulutus ja rekrytointi alkaa ensi tammikuussa.

Tempakan mukaan tämä Euroopan modernein aktiivihiilitehdas on konkreettinen esimerkki Vapon uudesta strategiasta, jolla turpeelle haetaan uusia korkeamman jalostusasteen käyttömuotoja korvaamaan vähenevää energiakäyttöä. Tällä hetkellä energiaturve kattaa Vapo-konsernin liikevaihdosta runsaat 20 prosenttia. Suurin liiketoiminta-alue on muun muassa ammattiviljelijöille kasvualustoja valmistava Kekkilä-BVB Oy, joka on alallaan Euroopan johtava toimija, ja jolla on vientiä noin 100 maahan.

Vapo suunnitteli ensimmäisen aktiivihiilitehtaan rakentamista Ilomantsin lisäksi Haapavedelle. Tehtaan rakentamispaikkakunnaksi valikoitui Ilomantsi.