Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Vas­tak­kain ei kan­nat­tai­si ase­tel­la - sen sijaan voisi lei­ki­tel­lä le­gen­doil­la

Lehtori Ilkka Luodon mielestä legendoja kannattaisi hyödyntää nykyistä enemmän esimerkiksi matkailussa ja markkinoinnissa.
Lehtori Ilkka Luodon mielestä legendoja kannattaisi hyödyntää nykyistä enemmän esimerkiksi matkailussa ja markkinoinnissa.

Jännite pienen ja ison välillä, kuten maaseudun ja kaupungin välillä, on ollut olemassa aina. Vastakkainasettelu on Vaasan yliopiston aluetieteen lehtori Ilkka Luodon mukaan hassua. Luoto puhui Oma paikka maailmassa -seminaarissa Oulaisissa viime viikolla.

–Me lankeamme helposti stereotypioihin. Näin ei saisi tehdä. Kasvuympäristö voi olla virikkeellinen missä hyvänsä, Luoto huomauttaa.

Kasvuympäristö muokkaa identiteettiä. Vastaavia tekijöitä on muitakin, esimerkiksi historiallinen jatkuvuus.

–Me ammennamme menneistä tapahtumista. Ilman niitä meistä tuntuu, ettemme pysty juurtumaan, Luoto toteaa.

Nykyhetkeen vaikuttavat esimerkiksi merkittävät tapahtumat, sodat, uskonto ja sääilmiöt.

–Kotiseututyötä tekevät ihmiset tietävät, että jokaisella paikkakunnalla on oma episodinsa, Luoto sanoo.

Näistä tapauksista voisi ammentaa hänen mukaansa nykyistä enemmän vaikka markkinoinnissa ja matkailussa. Luoto puhuu legendoista.

–Me olemme niiden kanssa vähän varovaisia. Ne saattaisivat kuitenkin kiinnostaa ja tehdä asioista mielenkiintoisia. Ihmiset osaavat kyllä tunnistaa värikynän käytön. Ei siinä ole mitään vaarallista, Luoto huomauttaa.

Hän muistuttaa nykyisessä internetin ja somen maailmassa myös perinteisen kotiseututyön tärkeydestä. Paikallistuntemusta tarvitaan Luodon mukaan edelleen.

Haasteena hän pitää sitä, kuinka ihmiset oppisivat entistä enemmän katsomaan asioita toistensa silmin. Laajentamaan tietyllä tavalla ajatteluaan. Oppimaan, että kaikki muuttuu.

–Esimerkiksi paikat pitäisi nähdä jatkuvan muutoksen kohteina ja entistä enemmän jakamisen tilana, ei niinkään risteyksenä, jossa luokitellaan, että sinä kuulut meihin ja sinä et, Luoto toteaa.

Hän pohtii myös imagon ja identiteetin yhtymistä. Imagon rakenteluun kuuluu Luodon mukaan virtaviivaisilla mielikuvilla leikkiminen. Tiettyjä asioita nostetaan väistämättä toisia tärkeämmiksi. Luodaan kiiltokuvamaista vaikutelmaa, jossa pidetään toisaalta myös kiinni totuudesta.

–Esimerkiksi eteläpohjalaisuudessa on onnistuttu tässä. Vastapainoksi on olemassa huonojakin esimerkkejä. Ne alkavat vaikuttaa helposti kornilta, Luoto sanoo.