Vik­ström ja Mylly saavat Olym­pia­ko­mi­tean te­hos­ta­mis­tu­kea

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö julkaisi loppuvuodesta kesälajien tukipäätökset vuodelle 2020. Tehostamistukea huippu-urheilijoille ja taustajoukoille jaettiin kaikkiaan lähes neljä miljoonaa euroa.

Alueen urheilijoista tehostamistuen piiriin pääsivät oulaistelainen jousiampuja Antti Vikström sekä maakohtaisen paikan Tokion Paralympialaisiin saavuttanut haapavetinen ampumaurheilija Jarkko Mylly.

Jousiampujista Vikströmin kanssa huippuyksilötukea saa Suomen naisten ykkösampuja Taru Kuoppa. Tehostamistuen kokonaissumma on 10 000 euroa, sisältäen lajiryhmävastaavan monimuotoisen toiminnan.

Paralympialajit saivat tehostamistukea 317 500 euroa yhteensä, josta ampumaurheilun osuus on 11 500 euroa. Huippuyksilötuen saajaksi nimettiin Jarkko Mylly. Tukitoimiin sisältyy lisäksi asiantuntijaosaamista testeineen.

Huippu-urheiluyksikön kokonaistavoitteena on parantaa suomalaisen huippu-urheilun yhteistyötä, osaamista, menestystä ja arvostusta yhdessä urheilijoiden, joukkueiden ja lajien kanssa.

Toiminnan keskiössä on urheilija. Urheilija- ja lajikohtaisesti rakennetun tukijärjestelmän ja tukitoimintojen tavoitteena on mahdollistaa ammattimainen valmentautuminen, motivoida urheilijaa ja hänen valmennustiimiään ja parantaa huippu-urheilun toimintaedellytyksiä kohti parempaa kansainvälistä menestystä.

Tehostamistuen ulkopuolelle jääneitä lajeja tuetaan lajikohtaisesti urheiluakatemiaohjelman, nuorten olympiavalmentajien palkkatuen ja

Olympiakomitean asiantuntijasparrauksen kautta.

Kansainvälisen tason yksilölajeista vihantilaslähtöinen Jari Sipilä saa NOV-palkkatukea Antti Harjun ja Antti Örnin kanssa suunnistusvalmennuksessa. Nuorten Olympiavalmentajien (NOV) palkkausprosessi aloitettiin yhteistyössä lajiliittojen kanssa vuonna 2006. NOV-toiminnan tavoitteena on varmistaa valmentajille mahdollisuus päivittäiseen ja pitkäjänteiseen valmennustyöhön nuorten lahjakkaiden urheilijoiden kehittämiseksi ja parantaa valmentajien asemaa suomalaisessa urheiluvalmennusjärjestelmässä. Huippu-urheiluyksikön uusittu lajiryhmäohjelma otettiin käyttöön vuonna 2018.

Alkuvuodesta 2020 jaetaan lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät henkilökohtaiset urheilija-apurahat kesälajien harrastajille.