Yh­tei­söl­li­syyt­tä Py­hä­joel­la: Ta­pah­tu­mat vetivät väkeä kir­jas­toon

Pyhäjoen kirjasto- ja kulttuurijohtaja Heikki Lahnaoja: Yhteisöllisten tapahtumien merkitys kasvaa kaiken aikaa.

Pyhäjoen kirjastolla on takanaan hyvä vuosi. Kirjastossa oli kävijöitä 32 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Kirjastokäyntejä oli viime vuonna kaikkiaan lähes 30 000, kun vuonna 2018 käyntejä oli reilut 22 000.

– Syynä ovat erilaiset kirjastossa järjestetyt tapahtumat, sanoo Pyhäjoen kirjasto- ja kulttuurijohtaja Heikki Lahnaoja.

Viime vuonna kirjaston yksin tai yhdessä jonkin toisen toimijan kanssa järjestämiä tapahtumia, kuten kirjailijavierailuja tai konsertteja, oli 134.

Vuonna 2018 niitä 86.

– Se oli minusta silloin paljon.

Tapahtumissa oli yhteensä 2 571 kävijää, mikä on kunnan asukasmäärään suhteutettuna erittäin hyvin. Pyhäjokisten lisäksi tapahtumat houkuttelivat jonkin verran myös ulkopaikkakuntalaisia.

Tapahtumien kävijämäärä on ollut nousussa ainakin vuodesta 2016 lähtien, jolloin kävijöitä oli 1 500.

Omien tapahtumien lisäksi kirjastossa oli ulkopuolisten järjestämiä tapahtumia 53. Vuonna 2018 niitä oli 24.

Parhaimmillaan tapahtumia voi olla kahdesta kolmeen saman päivän aikana.

Lahnaoja sanoo, että kirjasto on suosittu kokoontumispaikka, koska kunnassa ei muuten ole liiemmälti julkisia tiloja, joissa erilaiset kerhot voisivat kokoontua.

Vuoden 2017 alusta voimaan tullut uusi kirjastolaki ohjaa kirjastoja tapahtumien ja muun yhteisöllisen toiminnan järjestämiseen.

– Meillä on ollut paljon koulutuksia. Tämän mukaan meidän pitää elää.

Kun kirjastossa käy ihmisiä erilaisissa tapahtumissa, se vaikuttaa myös lainamääriin. Lahnaoja kertoo, että monet ovat innostuneet ottamaan kirjastokortin vuosien tai jopa vuosikymmenien jälkeen. Kimmokkeena saattaa olla myös hyllyssä oleva mielenkiintoinen kirja.

Kirjalainamäärä kasvoi Pyhäjoella vuodesta 2018 yhdellä prosentilla. Kokonaislainamäärä oli puolestaan prosentin verran laskussa.

Erityisesti laskussa on ovat olleet elokuvien ja musiikkiäänitteiden lainamäärät. Musiikkiäänitteitä lainattiin viime vuonna 800 kertaa ja elokuvia 2 500 kertaa. Kirjalainoja oli taas 40 000.

Toisaalta taas sähköisten aineistojen merkitys on kasvamassa. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kirjastot tekevät sähköisten aineistojen osalta yhteistyötä ja niillä on yhteinen e-kirjasto, joka tarjoaa muun muassa musiikkia, elokuvia ja aikakauslehtiä.

Viime vuonna e-kirjastoon hankittiin sisältöä 0,50 eurolla kunnan asukasta kohti. Nyt summa on nostettu 0,75 euroon.

Tämän vuoden alusta saakka aikakauslehtipalvelu eMagzissa olevia lehtiä on ollut mahdollista lukea myös muualla kuin kirjastojen sisäverkoissa. Lahnaoja veikkaa palvelulle suurta suosiota, kun asiakkaat löytävät sen kunnolla.

Pyhäjoen kirjasto siirtyy aikanaan uuteen Pyhäjoki-taloon.

– Minulla on suuret odotukset. Pystymme entistä paremmin toteuttamaan siellä kirjastolain määräämää toimintaa. Saamme siellä monipuolistettua meidän toimintaamme, ja kaikki käy jouhevammin.

Kirjasto on saamassa Pyhäjokitaloon taidenäyttelyille pyhitetyn galleriatilan. Nykyisessä kirjastossa näyttelytilassa pidetään myös lähes tulkoon kaikki tapahtumat, minkä vuoksi tilaa pitää järjestellä jatkuvasti uusiksi.

Lahnaoja sanoo, että kirjaston työntekijät ovat saaneet olla alusta asti mukana suunnittelemassa taloa.

– Tosi hyvin saimme vaikuttaa, Lahnaoja kiittelee.