Alpuan kaupan tu­le­vai­suus vaa­ka­lau­dal­la

-

RAAHE Sellaiselle yrittäjähenkiselle pariskunnalle paikka olisi varmasti sopiva. Menot olisi mahdollista saada kuriin ja mikä ettei saisi tehtyä pikku tilinkin, yrittäjä Jari Rantonen sanoo.

Rantonen ja Jarno Kurttila ottivat vajaa pari vuotta sitten yritysvastuun Alpuan Valinnasta. Kyläkaupasta, joka toimii Raahen Alpuassa.

–Kauppa tuottaa tappiota. Edes pitkässä juoksussa ei ole mahdollista päästä plussalle eikä edes nollatilanteeseen, joten loppuunmyynti aloitetaan pikkuhiljaa.

Rantonen ja Kurttila eivät jää tyhjän päälle. Miehet pyörittävät Siikalatvan Pulkkilassa ja Pyhännällä toimivia MaxiMajakoita. MaxiMajakat ovat sekatavarakauppoja, joiden valikoima kattaa lähes kaiken muun paitsi elintarvikkeet. Pyhännällä liike toimii huoltoaseman kanssa samassa rakennuksessa.

–Pyhännällä aloitimme vajaa vuosi sitten ja siellä on mukava hulina päällä.

Alpuan kauppakiinteistön omistaa Timo Vinkki. Hän toimi aikoinaan Alpuassa kauppiasyrittäjänä, kunnes lopetti toiminnan vuonna 2013. Kaupanpitoa jatkoi tauon jälkeen Jukka Koistinen, siihen saakka, kunnes Rantonen ja Kurttilat ottivat yritysvastuun.

–Kaupparakennuksen vuokrasopimus on voimassa nykyisten yrittäjien kanssa maaliskuun loppuun. Ainakaan vielä minulle ei ole tullut kyselyitä mahdollisilta uusilta jatkajilta. Toivottavasti löytyy uusi jatkaja kaupalle, Timo Vinkki kertoo.

Kauppakiinteistö jakautuu useaan osaan. Varsinainen liiketila on kooltaan 300 neliötä. Varastotilaa on 240 neliötä ja lisäksi rakennuksessa on erillinen asunto-osa.

–Asunto on kooltaan 50–60 neliön luokkaa. Asunnossa on kaksi huonetta, keittiö ja sauna. Kiinteistön vuokra on noin 1 500 euroa riippuen sopimuskokonaisuudesta.

Kylälle ja kyläläisille kauppa on tärkeä.

–Kyllä elämä kylällä pysähtyy, jos kauppa loppuu. Sellainen tilanne mutkistaa monen kyläläisen elämää, jos kauppaa ei ole. Eikä vain kyläläisten, sillä kyllähän Alpuan kauppa on hyvällä hollilla ja sijainti on hyvä, Malmitien läheisyydessä ja Vihannin ja Haapaveden välissä, alpualainen Timo Rankinen toteaa.

Rankinen pohtii samaa vaihtoehtoa kuin Rantonen.

–Varmasti toimiva vaihtoehto olisi kauppiaspariskunta, joka asuisi kaupan yhteydessä. Kustannuksetkin pysyisivät varmasti silloin kohtuullisena, Rankinen arvioi.

Rankinen muistuttaa, että Alpuassa kauppa on paljon muutakin kuin ostospaikka. Kaupassa toimii posti ja samalla se on tärkeä tukikohta väelle.

–Kauppa kerää väen koolle joka kulmalta kylää. Siellä poristaan yhdessä kuulumiset ja käsitellään maailman asiat, Rankinen arvostaa.