Haa­pa­ve­del­lä on tuhat ope­tus­tun­tia vä­hem­män, Ou­lai­sis­sa jat­ke­taan lu­ku­kaut­ta li­sä­eu­roil­la

Jokihelmen opiston rehtori Anu Hultqvist avaa taustoja, miksi kurssitarjonta on eri paikkakunnilla erilainen. Toiminta- ja taloussuunnittelussa tarvitaan tietoa ja näköalaa.
Jokihelmen opiston rehtori Anu Hultqvist avaa taustoja, miksi kurssitarjonta on eri paikkakunnilla erilainen. Toiminta- ja taloussuunnittelussa tarvitaan tietoa ja näköalaa.
Kuva: SIRPA KORTET

Pyhäjokialueen kuntien talousnäkymät vaikuttavat suoraan Jokihelmen opiston toimintaan. Paikallisen kansalaisopiston kurssisuunnittelua on tänä vuonna muutettu niin, että syys- ja kevätlukukausi mietitään erikseen. Taustalla on kuntien taloussuunnittelu, valtionapujen määräytyminen ja osittain myös vallitseva koronavirustilanne.

Rehtori Anu Hultqvist hoksauttaa päättäjiä, että kansalaisopistotoiminnalle myönnetyt kuntakohtaiset varat heijastelevat viiveellä myös valtionapuihin. Summia verrataan kahden vuoden takaiseen toteumaan, mikä vaatii kansalaisopistotoiminnan suunnittelulta pitkäjänteisyyttä mutta myös laaja-alaista katsantoa. Jokihelmen opistossa ollaan ottamassa talouden ja toiminnan suunnittelua entistä paremmin haltuun.

– Tänä syksynä olemme julkaisseet vain syyskauden kurssitarjonnan. Näin siksi, että pystymme paremmin kuulemaan kuntia ja budjetteja, jotka vahvistetaan marras-joulukuussa ja saamme paremman näkymän vuoden 2021 suunnitteluun. Valtionosuuksien määrät ovat vielä yllätyksiä. Akuuttina huolena on, että ymmärtävätkö päättäjät, että nyt tehtävät päätökset heijastuvat opiston taloudessa aina kahden vuoden päähän, hän taustoittaa.

Tämän syksyn taloussuunnittelussa Jokihelmen opiston rehtori on kokenut kaksi toisistaan poikkeavaa haastetta. Toinen on ikävä, toinen on iloinen.

– Haapaveden talouden säästöohjelma vie meiltä 25 000 euroa. Se näkyy suoraan Haapavedellä tarjottavassa opetuksen määrässä. Vähennys tarkoittaa tuhat opetustuntia vähemmän, Hultqvist ynnää ja perustelee sillä sitä, miksi syksyn kurssitarjonta on paikkakunnalla totuttua pienempi.

Taiteen perusopetukseen säästöjä ei kuitenkaan olla ulotettu.

Oulaisissa puolestaan Jokihelmen opistolle myönnettiin kolmen vuoden ajalle 15 000 euron lisäpotti.

– Upea satsaus kaupungilta, Hultqvist kiittelee.

Opistolle valmistuvat uudet tilat nähdään mahdollisuutena toiminnan kehittämiseen. Hultqvist suunnittelee, että lisärahalla voidaan esimerkiksi pidentää lukukautta niin, että kursseja tarjotaan myös kesällä.

– Olemme saaneet palautetta siitä, että opetuskausi on lyhyt. Nyt meillä on mahdollisuuksia kokeilla uusia juttuja ja jotain sellaista, joka ei kuulu opiston niin sanottuun normaaliin kauteen, hän ideoi.

Merijärvellä ja Kärsämäellä Anu Hultqvist kokee, että kansalaisopiston toimintaa arvostetaan. Varsinkin Merijärvellä lapsille ja nuorille tarjottuihin taiteen perusopetukseen ja musiikin yksilöopetukseen on runsaasti tulijoita.