Haju kum­mek­sut­taa Ou­lai­sis­sa ja Yli­vies­kas­sa: Pe­las­tus­lai­tos va­kuut­taa, ettei alueel­la ai­na­kaan pääs­tö­on­net­to­muut­ta ole

Tiistaiaamun aistituntemukset olivat monella kuntalaisella erilaiset kuin aiemmin. Kuulakkaaseen aamun toi ihmetystä haju, joka tuntui leijuvan häilyvänä monessa paikassa.

Havainnoista ja aistinvaraisista tuntemuksista alkoi tulla Pyhäjokiseudun toimitukseen ilmoituksia vielä päivän valjettua sekä Oulaisista että Ylivieskasta. Myös sosiaalisessa mediassa aihe on alkanut tiistaiaamupäivän aikana puhuttaa ja ihmetyttää, mutta myös huolestuttaa.

Haju on mätäisen myyleä.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Tapani Lehtelä rauhoittelee kuntalaisia.

– Ainakaan mistään onnettomuudesta tai päästövuodosta ei ole kysymys, hän sanoo.

Ylivieskan paloasemalta tavoitettu Lehtelä ei pysty tässä vaiheessa ottamaan kantaa hajun mahdolliseen aiheuttajaan. Aprikointina hänen mieleensä nousee ensimmäisenä hyvin luonnollinen selitys asialle.

– Olisiko niin, että maasto on nyt niin kostea ja tuuli kuljettaa maanhajua, kun aistimuksia on niin laajalla alueella, mutta en pysty nyt muuta sanomaan, enkä mitään toki kumoamaankaan kuin sen, ettei mitään päästöonnettomuutta ole, omaan nenäänsäkin pihamaalta aistituntumaa haastatteluhetkellä hakenut Lehtelä pohtii.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksella seurataan tilannetta ja tiedotetaan asiasta, mikäli hajulle saadaan lähde paikallistettua.