Heidi Han­nuk­sel­le Ou­lai­siin val­ta­kun­nal­li­nen vuoden yk­sin­yrit­tä­jän pal­kin­to

-
Kuva: Suomen Yrittäjät

Oulaistelainen Heidi Hannus on vuoden 2020 valtakunnallinen yksinyrittäjä. Palkinto annettiin tänään Suomen yrittäjien liittokokouksessa Jyväskylässä.

Heidi Hannus perusti piha- ja vihersuunnitteluyritys Piha- ja vihersuunnittelu Villa Gardenin Oulaisiin vuonna 2002. Yrityksen päätoimiala on piha- ja maisemasuunnittelu.

Hannuksen intohimo suunnittelijana ulottuu pihojen ja puutarhojen lisäksi laajemmallekin: työn jälkeä voi nähdä rakennuksissa, taide-esineissä, kalusteissa ja valaisutuksessa.

– Hän ei pelkää kokeilla uutta tai tehdä asioita toisella tavalla kuin on totuttu tekemään, kerrotaan Suomen yrittäjien palkintoperusteluissa.

Palkitsemisen perusteena on myös yrityksen menestyminen alalla niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Lisäksi palkinnon perusteluissa todetaan, että Hannus on yksinyrittäjänä kulkenut varsin tyypillisen ja pitkän polun. Hän on myös kouluttautunut jatkuvasti työn ohessa.

Heidi Hannus kertoo olevansa iloinen saamastaan palkinnosta. Hän arvioi sen olevan arvokkain, jonka tulee yrittäjän roolissa saamaan.

Hannukselle yrittäjyys on sitä, että on voinut toteuttaa itseään. Hän aloitti piha- ja maisemasuunnittelijana jo ennen kuin ala oli tunnettu Suomessa. Uran alkuaikoina hän teki hurjan määrän ilmaisia työtunteja, jotta sai nimeään tunnetuksi. Samalla kasvoi kuluttajien tietoisuus alasta.

– Kannattaa uskoa itseensä ja luottaa unelmiinsa, sanoo Hannus.

Tosin pelkkä luotto tai uskominen ei riitä. On myös oltava osaamista. Hannus onkin hankkinut sekä suunnittelijan että yrittäjän osaamista erilaisilla koulutuksilla. Hän laskee opiskelleensa elämänsä aikana viisi eri ammattia. Tälläkin hetkellä hän opiskellee ammattikorkeakoulussa rakennetun ympäristön hortonomiksi. Opiskelu toteutetaan monimuotoisena, joten yrittäjänä toimimista ei koulutus estä.

Hänellä on kaiken kaikkiaan reilut tuhat erilaista suunnittelukohdetta.

Seuraavat kansainväliset projektit suuntautuvat Ranskaan ja Venäjälle.

– Venäjällä Moskovaan tulee pysyvä puutarha. Sen pitää valmistua juhannukseen mennessä. Sen piti olla valmis jo tänä vuonna, mutta korona siirsi kilpailua, sanoo Hannus.

Villa Garden on toiminimi. Hannus myöntää pohtineensa osakeyhtiömuotoakin, mutta luopui suunnitelmasta. Hän kertoo, että etenkin yksinyrittäjien on hyvä pitää yhteyttä. Myös toisten kannustaminen on tärkeää. Kilpailua ja kilpailijaa ei kannata karttaa sillä kilpailija voi etenkin yksinyrittäjälle olla hyvä yhteistyökumppani. Hannuskin tekee jatkuvasti yhteistyötä samalla alalla toimivien yksinyrittäjien kanssa. Yhteistyöstä hyötyvät kaikki, katkerasta kilpailusta ei kukaan.

– Eikä kaikkea tarvitse tehdä itse, muistuttaa Heidi Hannus.

Hannuksen lisäksi yksinyrittäjäpalkinto myönnettiin käsityöyrittäjä Marika Kongalle, jonka Kongaamo-niminen yritys toimii Mäntyharjulla.