Päivittyvä nimilista: Kevään 2022 uudet yliop­pi­laat: Katso ni­mi­lis­ta täältä

Radio Kaleva: Täältä voit kuun­nel­la kanavaa netin kautta

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Py­hä­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Her­ne­ret­kel­lä yh­dis­ty­vät monet op­pi­ai­neet

-

OULAINEN Matkanivan koulun oppilaiden perinteinen herneidensyöntiretki yhdistää monta eri oppiainetta. Mukana on koko koulu esikoululaisia lukuunottamatta. 1.-2. luokkien opettaja Anniina Manninen kertoo, että retkessä yhdistyy liikunta ja ympäristöoppi.

–Meillä on oman luokkani kanssa ympäristöopissa juuri menossa aihe, jossa opitaan mistä ruoka tulee. Olemme tutustuneet sieniin, marjoihin ja siihen mitä pellolta saadaan.

Myös liikenneturvallisuutta on opiskeltu tänä syksynä ja parin kilometrin kävelymatkan aikana ehditään puhua monista liikennesäännöistä.

–Saamme retken sopimaan hyvin eri aiheisiin ja oppilaille tämä on tietysti erilainen ja mukava päivä.

Sauli Takalo viljelee riistapellossaan hernettä ja kauraa.

–Herneitä saa tulla syömään koko pitäjä ja kaurat niitetään, kunhan syksy etenee. Niistä tulee ruokaa kauriille ja linnuille. Herneitä on kolmea eri lajia ja niitä saa kerätä myös mukaan. Myös lyhteitä saa tulla tekemään ja viedä mukanaan.

Riistapelto on Takalon ja tyttärenpoikien yhteinen harrastus. Takalo nauraa, että samalla pelto pysyy kunnossa ja eläkevaari tuntee itsensä tarpeelliseksi.

–Olemme 10- ja 11-vuotiaiden poikien kanssa kylväneet pellon ja myös korjaamme sen yhdessä. Kaikki se mikä vieraiden jälkeen pellolle jää, otetaan talteen. Kaura puidaan, jyvät kuivataan ja viedään talvella linnuille, hirville ja kauriille.

Tuoreenakin pelto kiinnostaa metsän eläimiä, mutta Takalo sanoo yrittävänsä vahtia, että sato ehtii kypsyä.

–Tänä kesänä kaura sai vähän liiankin vahvan alun ja osittain lähes tukahdutti herneet, mutta syötävää riittää silti.