Karkauspäivä : Aaro Tör­mi­kos­ki on kar­kaus­päi­vän päi­vän­san­ka­ri: "On sitä monet ih­me­tel­leet ja nau­ra­neet­kin, että miten oot syn­ty­nyt kar­kaus­päi­vä­nä"

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Il­mas­ton­muu­tos tuo paljon uutta vil­je­li­jän työhön – muu­tos­ten lis­tal­la on sekä hyötyjä että hait­to­ja

Aina säiden armoilla oleva maatalous ottaa ilmastonmuutoksen vaikutukset vastaan joka saralla. Märkyys ja kuivuus tulevat kiusaksi, mutta kasvukausi pitenee ja Pohjois-Pohjanmaallakin alkavat menestyä eteläisemmät lajit. Entistä paremmat hehtaarisadot vaikuttavat viljelyn kannattavuuteen.

Siikajokilaakso

Peltoviljelyn mahdollisuudet paranevat Pohjois-Suomessa, kun kasvukausi pitenee ja lämpösumma kasvaa. Satotaso paranee ja viljelyyn voidaan ottaa eteläisempiä ja tuottoisia lajikkeita. Ilmakehän lisääntyvän hiilidioksidipitoisuuden ansiosta kasvu on rehevää ja voimakasta.

– Nurmiviljelyssä säilörehun kolmas niitto tulee laajemmalti mahdollistumaan, mikä lisää satoja, toteaa Luonnonvarakeskuksen tutkija Panu Korhonen.

Nurmien siemenseoksiin tulee uusia lajeja, kuten kuivuutta kestävät ruokonata ja rehumailanen. Talvenkestävien lajien merkitys korostuu, sillä syksyllä laajan juuriston kasvattanut kasvi kestää paremmin kesän kuivia kausia.

– Kuivankestäviä lajeja on jalostettu tänne vähän, on menty talvenkestävyys edellä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.