Itsenäisyyspäivän kuvatunnelmia: Ou­lais­ten juh­las­sa pu­hut­tiin pe­rin­ne­työn mer­ki­tyk­ses­täi­tyk­ses­tä

Katso kylätallenne täältä: "Oletko mistään ko­toi­sin vai yl­peäs­ti ky­lä­läi­nen?"

Kaatolaskuri: Täältä näet, montako hirveä on jo ammuttu eri kun­nis­sa

Mainos: Pyhäjokiseudun joulutarjous: Pyhäjokiseutu Digi + Lehti 3 kk vain 29 euroa, tilaa tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Juhani Ala­vaik­ko tietää uudesta suo­ma­lais­kek­sin­nös­tä: Lo­pe­tet­ta­va tuu­li­voi­ma­la sa­ta­pro­sent­ti­ses­ti kier­rä­tyk­seen?

MIELIPIDE Laajassa kansainvälisessä ECOBULK EU-hankkeessa on etsitty ratkaisua maailmanlaajuiseen lasikuitumuovijäteongelmaan – ja eräs sellainen on myös löydetty. Esimerkiksi tuulimyllyjen lavoista tehdään jo uutta rakennusmateriaalia, jota voi työstää samoilla työkaluilla kuin puuta. Materiaali ei kastu eikä lahoa.

Orimattilassa toimiva suomalainen yhtiö on keksinnöillään ratkaisun ytimessä. Tuotantoprosessille on Suomessa myönnetty hyötymallisuoja.                                                   Yhtiönjohdon mukaan prosessi on niinkin yksinkertainen ja kustannuksiltaan halpa, että sitä ei uskalleta ääneen kertoa saati lehteen kirjoittaa ennen kuin prosessille haettu patentti on myönnetty. Tuulimyllyjen lapojen jäteongelma saa näin ratkaisunsa.

Yhtiö on jo toimittanut ulkoilmaan sijoitettavia katsomopenkkejä, sadekatoksia ja infokojuja Suomeen. Muita vastaavia pilottihankkeita yhtiöllä on Englannissa, Ranskassa sekä Portugalissa. Materiaalista voidaan valmistaa myös B-luokan palosuojalevyjä.

Tällä hetkellä yhtiö saa tarpeisiinsa käytöstä poistettua lapamurskaa Hollannista.

Lue digiä _1 kk vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.