Muistoista: Raahen vanhan lim­sa­teh­taan elo jatkui Ou­lai­sis­sa – ­van­ho­ja pulloja löytyy vielä

Toimituksessa tonttuiltiin: Kahen Ka­ha­vit: Millä kri­tee­reil­lä voi saada Vuoden ou­lais­te­lai­nen -tit­te­lin? Kumpi voittaa lauan­tai­na, Kärpät vai HIFK?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Juhani Ala­vaik­ko tietää uudesta suo­ma­lais­kek­sin­nös­tä: Lo­pe­tet­ta­va tuu­li­voi­ma­la sa­ta­pro­sent­ti­ses­ti kier­rä­tyk­seen?

MIELIPIDE Laajassa kansainvälisessä ECOBULK EU-hankkeessa on etsitty ratkaisua maailmanlaajuiseen lasikuitumuovijäteongelmaan – ja eräs sellainen on myös löydetty. Esimerkiksi tuulimyllyjen lavoista tehdään jo uutta rakennusmateriaalia, jota voi työstää samoilla työkaluilla kuin puuta. Materiaali ei kastu eikä lahoa.

Orimattilassa toimiva suomalainen yhtiö on keksinnöillään ratkaisun ytimessä. Tuotantoprosessille on Suomessa myönnetty hyötymallisuoja.                                                   Yhtiönjohdon mukaan prosessi on niinkin yksinkertainen ja kustannuksiltaan halpa, että sitä ei uskalleta ääneen kertoa saati lehteen kirjoittaa ennen kuin prosessille haettu patentti on myönnetty. Tuulimyllyjen lapojen jäteongelma saa näin ratkaisunsa.