Aluevaaliehdokkaat 2022: Katso listoja Poh­jois-Poh­jan­maan alue­vaa­li­eh­dok­kais­ta

Vaalikone: Alue­vaa­lit lä­hes­ty­vät – Katso alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva ehdokas

Ken­nel­lii­ton vinkit: "Näin vietät tur­val­li­ses­ti uut­ta­vuot­ta koiran kanssa"

Vuodenvaihteen rakettien kovat äänet ja värikkäät valot voivat pelottaa monia koiria. Suomen Kennelliitto antaa vinkit, miten lemmikin omistaja voi tilanteessa toimia.

–Pelokas koira ei välttämättä halua syödä mitään, Suomen Kennelliitosta todetaan. Liitto vinkkaa, miten ilotulitteita pelkäävää koiraa voi rauhoittaa.
–Pelokas koira ei välttämättä halua syödä mitään, Suomen Kennelliitosta todetaan. Liitto vinkkaa, miten ilotulitteita pelkäävää koiraa voi rauhoittaa.
Kuva: Iiris Harju

– Rakettien räiskyessä on suuri riski, että pelästynyt koira pääsee karkaamaan. Estääksesi koiran karkaamisen koiralla voi käyttää lenkillä sekä kaulapantaa että valjaita. Kaulapantaan voi myös kiinnittää laatan, josta löytyy omistajan yhteystiedot. Kotioloissa on hyvä tarkkailla, että koira ei pääse pelästyessään karkaamaan esimerkiksi raollaan olevasta ovesta, Kennelliitosta opastetaan.

Jos koira pääsee karkaamaan, kannattaa olla yhteydessä karanneita eläimiä etsiviin järjestöihin, kuten Etsijäkoiraliittoon, Suomen etsijäkoirat ry:hyn tai Vainu – Eläinetsijäkoiriin.

– Tutustu omalla alueellasi toimivaan järjestöön ja sen toimintatapoihin etukäteen. Jos koirasi pääsee karkaamaan, jaa katoamisilmoitus mahdollisimman laajasti. Varsinkin sosiaalinen media on hyvä keino saada viesti leviämään nopeasti.

Kennelliiton vinkit uuteenvuoteen

Älä ota koiraa mukaan katsomaan ilotulitusta, vaikka se ei vaikuttaisi pelkäävän raketteja ja niiden pauketta. Jos koira vaikuttaa pelkäävän kovia ääniä ja välkkyviä valoja, voit keskustella oman eläinlääkärisi kanssa toimenpiteistä sekä mahdollisista rauhoittavasta lääkityksestä.

Kotona ollessa on tärkeää elää mahdollisimman normaalisti. Varaa koiralle turvallinen tila, jossa se voi olla rauhassa. Tilanteessa voi auttaa myös kotoinen taustahäly, kuten televisio tai musiikki. Vedä verhot ikkunoiden eteen, jotta sisälle näkyy mahdollisimman vähän välkkyviä valoja ja huolehdi, että koira pääsee halutessaan piiloutumaan omaan turvalliseen tilaansa. Koiralle voi myös antaa jonkin herkun, esimerkiksi luun jyrsittäväksi, mutta älä ihmettele, jos tuttukaan herkku ei maistu. Pelokas koira ei välttämättä halua syödä mitään.