Joulukalenteri: Jo yli 20 lasten ja ai­kuis­ten pii­rus­tus­ta julki, lisää tulee päi­vit­täin

Katso video: Mil­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia Leden Group tuo Ou­lai­siin?

Etsi ehdokas: Pre­si­dent­ti­vaa­lien vaa­li­ko­ne on avattu

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kes­ki­pis­te-Lea­de­rin tulevan oh­jel­ma­kau­den suun­ta­vii­vo­ja työs­te­tään Les­ke­läs­sä tors­tai­na

Yrittäjyys, yhteisöt ja nuoret jatkanevat toiminnan painopisteinä tulevallakin kaudella.

Pyhäntä ja Siikalatva
Kairanmaatalon työpajoissa suunnitellaan torstaina pidettävissä työpajoissa tulevaa Leader-ohjelmakautta. Talon seinät ovat nähneet vuosikymmenten varrella lukuisia hankkeita, joilla maaseutua on pidetty elävänä, myös leadertukien avulla.
Kairanmaatalon työpajoissa suunnitellaan torstaina pidettävissä työpajoissa tulevaa Leader-ohjelmakautta. Talon seinät ovat nähneet vuosikymmenten varrella lukuisia hankkeita, joilla maaseutua on pidetty elävänä, myös leadertukien avulla.
Kuva: Sari Junnonaho

Keskipiste-Leaderin alueen strategiatyö uutta ohjelmakautta varten alkaa olla loppusuoralla.

– Tätä on valmisteltu pitkään ja hartaasti. Strategiatyö on aloitettu jo 2020 ja sen piti olla paketissa, mutta uusi ohjelmakausi ei päässyt alkamaan, koska koronasta johtuen EU-tason päätöksenteko on viivästynyt, hankeneuvoja Anni-Mari Isoherranen kertoo.

Leader-toiminta perustuu siihen, että alueen elinvoimaisuutta kehitetään asukkailta kumpuavien ideoiden ja tarpeiden pohjalta. Näin tässäkin asiassa on Isoherrasen mukaan edetty.

– Olemme keränneet alueen yhteisöiltä, yrityksiltä, asukkailta ja sidosryhmiltä tarpeita ja toiveita tulevaa rahoitus-/ohjelmakautta 2023–2027 varten. Myös nuorten tarpeita ja ajatuksia on kuultu nuorille järjestetyissä kyselyissä ja työpajoissa.

Nyt on aika pohtia konkreettisia tekoja niiden edistämiseksi alueella järjestettävissä työpajoissa. Niistä yksi pidetään torstai-iltana 7.4. Leskelän Kairanmaatalolla.

– Nyt noita tarpeita muutetaan tavoitteiksi ja toimenpiteiksi sekä suunnitelmiksi, miten niitä lähdetään kehittämään, hankeneuvoja kertoo.

Työpajat ovat avoimia kaikille asukkaille ja toimijoille, teemasta ja taustasta riippumatta.

– Eli toivomme laajasti eri yhteisöjen, yritysten, kuntien, nuorten edustajia paikalle sekä ihan ”tavallisia” asukkaita.

Torstain työpajassa esitellään tarkemmin kyselyjen tulokset ja tarkemmat teemat.

– Tähän asti toiminnan painopisteet ovat olleet yrittäjyys, yhteisöt ja nuoret. Kerätyn materiaalin perusteella näitä teemoja pidetään tärkeinä ja niitä painotetaan jatkossakin, toki toimenpiteisiin ja painotuksiin teemojen sisällä tulee vaihtelua.

Isoherrasen mukaan edellisten lisäksi entistä voimakkaammin esille ovat nousseet myös erilaiset vapaa-aikaan, retkeilyyn ja virkistykseen liittyvät tarpeet yhteisöillä ja nuorilla.