Konsertissa: Katso ku­va­gal­le­ria: Nais­kuo­ro Välke ja Se­nio­ri­mies­lau­la­jat viih­dyt­ti­vät yleisöä iki­vih­reil­lä lau­luil­la Mer­ku­rius­sa­lis­sa

Kevään 2023 ylioppilaat: Ni­mi­lis­tat alueel­tam­me

Ota käyttöön: Näin hel­pos­ti lataat Py­hä­jo­ki­seu­dun so­vel­luk­sen kän­nyk­kää­si

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kou­lu­lai­set va­lit­se­vat maan parhaan kou­lu­ruuan

Valtakunnallisessa kisassa selviää, missä kunnassa tehdään maan parasta kouluruokaa. Voittajan valitsevat kouluruuan asiantuntijat: lapset ja nuoret.

-

Ilmoittautuminen neljättä kertaa järjestettävään kouluruokakilpailuun on alkanut syyskuun alussa. Kisa ratkeaa ensi maaliskuussa.

–Julkisin varoin ylläpidettävän suomalaisen kouluruuan arvostus maailmalla on korkealla, mutta arjessa kouluruuan arvoa ei aina muisteta. Kilpailun tavoitteena on nostaa kouluruoan arvostusta ja osoittaa, miten herkullinen lounas syntyy pienellä budjetilla ja suurella ammattitaidolla, tiivistää Ari Korte Continental Foods Finlandilta.

Kolmihenkiset joukkueet ilmoittautuvat kilpailuun kolmella reseptikokonaisuudella: keitto-, liha- tai kala- sekä kasvisruokareseptillä. Lisäksi aterialla tarjotaan salaatti, leipä ja juoma. Kunkin ateriakokonaisuuden raaka-aineet saavat maksaa yhden euron.

–Jos luotto oman koulun kouluruokaan on korkealla, kannattaa keittiön ammattilaisille huikata kiitosten yhteydessä kehotus ilmoittautua mukaan kisaamaan maan parhaimman koulukeittiön tittelistä. Keittiössä puolestaan ei kannata epäröidä, sillä kilpailun tuomaristossa vaikuttavat juuri he, joilta kiitoksia satelee: koululaiset, Korte vinkkaa.

Kisa ratkeaa todellisten kouluruuan asiantuntijoiden käsissä. Parhaan koululounaan valitsevat lapset ja nuoret. Ruuat maistaa ja arvioi koululaisista koostuva esiraati.

–Maksuttoman kouluruuan 70-vuotisjuhlan kunniaksi lapset ja nuoret valitsevat voittajan, Korte kertoo.

Kilpailuun voi ilmoittautua mukaan 17. marraskuuta saakka osoitteessa parempaakouluruokaa.fi. Finalistijoukkueet selviävät tammikuussa. Kilpailu huipentuu maaliskuussa Gastro-messuilla Helsingin Messukeskuksessa järjestettävässä finaalissa, jossa viisi tiimiä ottaa mittaa toisistaan.

Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa järjestettyä kouluruokakilpailua on seurattu mielenkiinnolla halki Suomen. Maksuton kouluateria on tarjottu maamme kaikille oppivelvollisuuskoulujen oppilaille vuodesta 1948 lähtien, ja nykyään siitä nauttii päivittäin lähes miljoonaa kouluruokailijaa. Valtakunnallisen kouluruokakilpailun ansiosta arvostus suomalaista kouluruokaa ja sen ammattilaisia kohtaan on kasvanut.