Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Lii­ken­ne­tur­va: Tie­dät­kö, milloin py­sä­kil­tä läh­te­vää lin­ja-au­toa on väis­tet­tä­vä?

Bussipysäkiltä lähtevää linja-autoa on väistettävä sellaisilla teillä, jossa nopeusrajoitus on 60 kilometriä tunnissa tai alhaisempi.
Bussipysäkiltä lähtevää linja-autoa on väistettävä sellaisilla teillä, jossa nopeusrajoitus on 60 kilometriä tunnissa tai alhaisempi.
Kuva: Vesa Joensuu / Arkisto

Tiesitkö, että autoilijan on väistettävä pysäkiltä poistuvaa linja-autoa, kun pysäkki on tiellä tai kadulla, jonka suurin sallittu nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa.

Ennakointia kaivataan siis linja-auton kuljettajien lisäksi kaikilta muiltakin tiellä liikkujilta pysäkkien läheisyydessä.

– Väistämisvelvollisuuden noudattaminen takaa linja-autojen sujuvan ja turvallisen liittymisen liikennevirtaan, myös ruuhka-aikaan. Tämä on toki syytä pitää mielessä myös hiljaisemman liikenteen aikana. On erittäin tärkeää, että autoilijat ennakoivat tilanteen, kun näkevät linja-auton pysäkillä, Linja-autoliiton sidosryhmäpäällikkö Mikko Saavola korostaa.

Omista aikomuksista viestiminen ja toisten viestien tulkitseminen on oleellista. Saavola muistuttaa, että on hidastettava riittävän ajoissa, jos havaitsee linja-auton olevan poistumassa pysäkiltä.

– Linja-auton vilkku oikealle on merkki takaa tulevalle, että ohi voi lähteä. Jos vilkku on pois päältä, saattaa linja-auto olla juuri lähdössä liikkeelle. Vilkku vasemmalle on taas selkeä viesti siitä, että lähtevä linja-auto täytyy päästää pysäkiltä pois, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara selventää.

Ennakointia kaivataan pyöräteilläkin. Bussipysäkin ohi kulkevan pyöräilijän ja sähköpotkulautailijan on väistettävä linja-autosta poistuvia ja siihen nousevia matkustajia.

– Pyöräilijän kannattaa valmistautua siihen, että pysäkin takaa saattaa joku marssia eteen. Kierrä pysäkki mahdollisimman kaukaa ja varovasti, Liikenneturvan Elovaara muistuttaa.

– Havainnoi ympäristöäsi huolella, olitpa sitten nousemassa linja-autoon tai polkemassa sen ohi.