Joulukalenteri: Lasten pii­rus­tuk­sia li­sä­tään tänne päi­vit­täin aattoon asti

Katso video: Mil­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia Leden Group tuo Ou­lai­siin?

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lois­te­put­ket ja pin­ni­kan­tai­set ha­lo­gee­ni­lam­put pois­tu­vat mark­ki­noil­ta elo-syys­kuun vaih­tees­sa

Useissa liikekiinteistöissä on jo siirrytty led-valaisimiin.
Useissa liikekiinteistöissä on jo siirrytty led-valaisimiin.
Kuva: Assemblin

Laajasti eri kohteissa käytetyt T8- ja T5-loisteputket poistuvat markkinoilta EU-alueella 24. elokuuta alkaen. Osa loisteputkityypeistä on poistunut markkinoilta jo kevään 2023 aikana. Lisäksi pinnikantaiset halogeenilamput poistuvat myynnistä 1. syyskuuta.

Loisteputkien myynti lopetetaan niiden sisältämän elohopean vuoksi, joka on vaarallista ympäristölle. Loisteputket korvataan LED-valoputkilla tai saneerataan uusiin valaisimiin.

LED-valaisimet ovat pitkäikäisiä verrattuna vanhoihin valonlähteisiin, niiden käyttöikä voi olla jopa 50 000 tuntia. Lisäksi ne syttyvät heti, kestävät tärinää ja ovat useimmiten ihmissilmälle miellyttävämpiä. Ledit valmistetaan ilman elohopeaa ja muita raskasmetalleja.

Ledit ovat myös energiatehokkaampia kuin vanhat loistelamput. Merkittävin energiasäästö pystytään saavuttamaan kohteissa, joissa kohteen koko alkuperäinen valaistus on toteutettu loisteputkivalaisimilla kuten esimerkiksi suurissa teollisuus- ja varastointikiinteistöissä. LED-valaisin voi säästää jopa 40–70 prosenttia energiaa.

Osassa erikoisvalaisimia kuten turvavalaisimissa käytetään loisteputkilamppuja, mutta ne jäävät markkinoille vielä muutamiksi vuosiksi.