Konsertissa: Katso ku­va­gal­le­ria: Nais­kuo­ro Välke ja Se­nio­ri­mies­lau­la­jat viih­dyt­ti­vät yleisöä iki­vih­reil­lä lau­luil­la Mer­ku­rius­sa­lis­sa

Kevään 2023 ylioppilaat: Ni­mi­lis­tat alueel­tam­me

Ota käyttöön: Näin hel­pos­ti lataat Py­hä­jo­ki­seu­dun so­vel­luk­sen kän­nyk­kää­si

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lu­kio­lai­set: Lakki ei voi olla yli­op­pi­las­tut­kin­non kes­kei­sin hyöty

Suomen Lukiolaisten Liitto kannattaa ylioppilastutkinnon vahvempaa hyödyntämistä korkea-asteen opiskelijavalinnoissa.

Ylioppilaat huipentavat lukiouransa tänään valkolakkeihin. Kuva Oulaisten lukion lakkiaisista.
Ylioppilaat huipentavat lukiouransa tänään valkolakkeihin. Kuva Oulaisten lukion lakkiaisista.

Lauantaina ympäri Suomen juhlistetaan uusia ylioppilaita. 12 vuoden opiskelun huipentumana ylioppilaat painavat päähänsä valkean ylioppilaslakin.

–Lakista on varmasti hyötyä jatkossa, kun sitä voi käyttää vähintään tulevina vappuina! Itse todistuksen osalta tilanne on vähän hämärämpi. Monella alalla osaaminen on osoitettava useaan otteeseen. Onhan tämä vähän erikoinen järjestelmä, tuore ylioppilas Lauri Lehti Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiosta puntaroi.

Suomen Lukiolaisten Liitto on kannattanut ylioppilastutkinnon vahvempaa hyödyntämistä korkea-asteen opiskelijavalinnoissa. Yksi koulutus- ja tiedepolitiikan vaikuttavuuden tavoitteista on, että puolet uusista ylioppilaista jatkaa opintojaan samana vuonna. Vuonna 2015 75 prosenttia uusista ylioppilaista haki jatkokoulutukseen, mutta seuraavana syksynä vain 32 prosenttia uusista ylioppilaista aloitti opinnot korkea-asteella.

–Kyllähän nämä luvut mietityttävät ja huolettavat. Ylioppilaskevääseen liittyy paljon stressitekijöitä, päällekkäistä testaamista, valintojen tekemistä ja aikuistumista – voi olla vaikea löytää itsestään voimia tähän kaikkeen, miettii Reetta Kantola, kevään ylioppilas.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Valmiina valintoihin -raporteissa on esitetty toisen asteen koulutuksen vahvempaa tunnustamista ja tutkintotodistusten hyödyntämistä korkea-asteen opiskelijavalinnoissa. Suunta on oikea, mutta muutos lisää aina myös epävarmuutta. Epäonnistuminen ylioppilaskokeissa ei saa murskata nuoren unelmia.

–Nyt yhtä aikaa kehitetään lukiota, ylioppilaskirjoituksia ja opiskelijavalintoja. Se on kaikki tarpeen, mutta ymmärrettävästi voi tuntua opiskelijoista pelottavalta ja stressaavalta. Stressiä helpottaa, kun opiskelijoilla on mahdollisuus tuoda näkemyksensä mukaan kehittämistyöhön ja uudistuksista viestitään selkeästi, päättää Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Pietu Heiskanen, joka painaa itsekin tänään lakin päähänsä Joensuussa.

Suomen Lukiolaisten Liitto - SLL on lukiolaisten oma valtakunnallinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvonta-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Vuonna 1985 perustettu SLL on 50 000 jäsenen voimin yhtä kuin lukiolaiset lukiolaisten asialla.