Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Marja- ja sie­ni­sa­to hou­kut­te­lee met­sä­reis­sul­le - Näin va­rau­dut met­säs­sä ek­sy­mi­seen

Suomen Punaisen Ristin tiedotteessa muistutetaan miten huolellinen ennakkovarustautuminen ja rauhallinen toiminta auttavat metsään eksyessä.

Metsäretkelle kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi lämpimiä vaatteita, sytytysväline, sytykkeitä, puukko sekä eväät, joilla pärjää tarvittaessa myös pidemmän ajan metsässä.
Metsäretkelle kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi lämpimiä vaatteita, sytytysväline, sytykkeitä, puukko sekä eväät, joilla pärjää tarvittaessa myös pidemmän ajan metsässä.
Kuva: Janne Körkkö/Arkisto

Suomen Punaisen Ristin koordinoima Vapaaehtoinen pelastuspalvelu eli Vapepa tukee viranomaisia kadonneiden etsimistehtävissä vuosittain yli 200 kertaa.

Punaisen Ristin tiedotteen mukaan tänä kesänä Vapepan vapaaehtoiset ovat auttaneet jo yli 50 kadonneen etsinnöissä ja etsintähälytyksiä on tullut lähes joka päivä. Sienestys- ja marjastuskauden alkaminen tarkoittaa usein myös Vapepan etsintätapauksien lisääntymistä.

Eksymisen varalta jollekin tutulle on hyvä kertoa ennen metsään lähtöä, minne on menossa, millaista reittiä pitkin ja kuinka pitkään aikoo viipyä. Lisäksi huolellinen tutustuminen omaan reittiin etukäteen kannattaa.

Jos kuitenkin huomaa eksyneensä, tärkeintä on muistaa pysyä rauhallisena.

– Silloin kannattaa pysähtyä ja yrittää rauhassa paikantaa itseään esimerkiksi karttasovelluksen ja maamerkkien avulla. Harhailemaan lähteminen saattaa pahentaa tilannetta, toteaa Vapepan valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen Punaisesta Rististä tiedotteessa.

– Jos oikeaa reittiä ei vieläkään löydy, kannattaa turvautua apuun hyvissä ajoin esimerkiksi 112-sovelluksella. Moni epäröi turhan pitkään ennen puhelimeen tarttumista.

Metsään on hyvä pakata mukaan ainakin lämpimiä vaatteita, joilla tarkenee, mikäli retki pitkittyy odottamatta illan tai yön puolelle. Matkaan kannattaa valita kirkkaan värisiä vaatteita, koska maastosta selvästi erottuvat vaatteet auttavat etsintätilanteissa. Lisäksi avaruuspeitto on kätevä olla varalta mukana.

Myös varavirtalähde on hyvä ottaa mukaan. Tärkeää on muistaa puhelimeen sopiva johto ja varmistaa, että on ladannut puhelimeen 112-sovelluksen. Sovellus paikantaa eksyneen tarkan sijainnin apua hälyttäessä. Puhelimeen on hyödyllistä ladata myös karttasovellus. Sen käyttöön tulee kuitenkin tutustua jo ennen lähtöä.

Lisäksi metsäretkelle kannattaa ottaa mukaan paperinen kartta, kompassi, sytytysväline, sytykkeitä, puukko sekä eväät, joilla pärjää tarvittaessa myös pidemmän ajan metsässä.