Helppo käyttää: So­vel­lus Py­hä­jo­ki­seu­dun lu­ke­mi­seen on nyt valmis –Näin hel­pos­ti lataat sen kän­nyk­kää­si

Kaatolaskuri: Täältä näet, montako hirveä on jo ammuttu eri kun­nis­sa

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Me­hi­läi­set sääs­tyi­vät - Jouk­ko­kuo­le­mia ei tullut kas­vin­suo­je­lu­ai­neis­ta

Tänä vuonna ei ollut aihetta tutkia pölyttäjäkuolemia. Tämä mehiläispesä on kuvattu Haapavedellä.
Tänä vuonna ei ollut aihetta tutkia pölyttäjäkuolemia. Tämä mehiläispesä on kuvattu Haapavedellä.

Mehiläistarhat eivät ole kärsineet suurista kasvinsuojeluaineiden aiheuttamista joukkokuolemista tänä vuonna. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ja Suomen mehiläishoitajain liiton (SML) tietoon ei tullut yhtäkään tapausta, jossa olisi epäilty kasvinsuojeluaineiden aiheuttaneen pölyttäjien joukkokuolemia.

Tukes ja SML ovat tiivistäneet yhteistyötään pölyttäjien suojelemiseksi viime vuosina. Tukes selvittää kaikki mehiläisten pesäkuolematapaukset, joiden SML arvioi johtuneen kasvinsuojeluaineista.

–Tänä vuonna ei ollut aihetta tutkia pölyttäjäkuolemia, vaikka yhteistyön ansiosta epäilykset tulevat varmasti aikaisempaa paremmin Tukesin tietoon, Tukesin ylitarkastaja Lotta Kaila kertoo.

SML:n tiedottajan ja tutkimuskoordinaattorin Tuula Lehtosen mukaan pölyttäjäkuolemien syy tulee aina arvioida tapauskohtaisesti.

–Mehiläisten joukkokuolemat voivat johtua kasvinsuojeluaineiden lisäksi muistakin asioista. Myös esimerkiksi nälkä ja erilaiset taudit sekä punkit voivat tappaa mehiläisiä. Toivomme, että mehiläistarhaajat ilmoittaisivat SML:lle kaikki epäilyttävät mehiläiskuolemat heti, kun kuolemat on havaittu. Me arvioimme tilannetta ja autamme mahdollisissa tutkimuksissa eteenpäin, Tuula Lehtonen sanoo.

Osa kasvinsuojeluaineista on tarkoitettu tappamaan kasveja kiusaavia tuhohyönteisiä, joten väärin käytettynä aineet aiheuttavat tuhoja myös pölyttäjille. Kasvinsuojeluaineiden käyttäjillä onkin suuri vastuu pölyttäjien suojelemisessa. Kasvinsuojeluaineita pitää käyttää valmisteen myyntipakkauksen käyttöohjeiden mukaisesti. Tarhaajaan on hyvä olla yhteydessä etukäteen ennen kasvustojen ruiskutusta. Kukkivaa kasvustoa ei tule koskaan ruiskuttaa.