Joulukalenteri: Lasten pii­rus­tuk­sia li­sä­tään tänne päi­vit­täin aattoon asti

Katso video: Mil­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia Leden Group tuo Ou­lai­siin?

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Mil­joo­na­han­ke: Centria alkaa ke­hit­tää yri­tys­yh­teis­työs­sä säh­kö­käyt­töis­ten ajo­neu­vo­jen akkujen kier­rä­tys­tä

Ylivieska

Centria-ammattikorkeakoulu ja oululainen Probot ovat mukana kehittämässä sähkökäyttöisten ajoneuvojen akkujen kierrätys- ja uusiokäyttökonseptia. Kehitettävään konseptiin kuuluvat akkujen logistiikka, aitouden todentaminen lohkoketjutekniikalla, kunnon ja riskien todentaminen, robotisoitu purkaminen, uusiokäyttö kiinteistöakustoina ja kierrättäminen.

Akkujen uusiokäyttö ja kierrättäminen pienentävät uusien raaka-aineiden jalostamisen tarvetta ja mahdollistavat suuremman energiaomavaraisuuden. EU pyrkii vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä ja yhtenä mahdollistavana tekijänä on liikenteen sähköistyminen. Koska kierrätettävien ajovoima-akkujen määrä tulee kasvamaan lähitulevaisuudessa, tarvitaan konsepteja akkujen kierrättämiseen ja uusiokäyttöön. Sähköautojen akut, jotka eivät ole riittävän hyväkuntoisia voimanlähteeksi sähköautoon toimivat vielä vuosia esimerkiksi kiinteistöenergiavarastoina.

RECIRCULATE-hankekonsortio on saanut 4 901 817 euron Euroopan unionin Horizon Europe -rahoituksen. Hanketta koordinoi Centria-ammattikorkeakoulu ja konsortiossa on lisäksi kymmenen eurooppalaista organisaatiota. Suomesta on hankekonsortion ainoan korkeakoulun, Centrian, lisäksi mukana Probot Oy.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.