Tutustu Vau!Hausiin: Täl­lai­sel­ta näyttää Ou­lais­ten uusissa yrit­tä­jien pal­ve­lu­ti­lois­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Nyt hui­ja­taan Kelan ni­mis­sä – ­tun­nis­ta ja torju hui­jaus­vies­tit

Kelan nimissä liikkuu nyt runsaasti huijaustekstiviestejä, joilla yritetään saada haltuun asiakkaiden pankkitunnuksia.

Turvapostihuijauksessa vastaanottaja saa luottamukselliseksi naamioidun viestin, jossa kehotetaan vastaamaan viestiin tai avaamaan suojattu sisältö linkin kautta. Kuvituskuva.
Turvapostihuijauksessa vastaanottaja saa luottamukselliseksi naamioidun viestin, jossa kehotetaan vastaamaan viestiin tai avaamaan suojattu sisältö linkin kautta. Kuvituskuva.
Kuva: Juulia Korkiakangas

Lokakuun aikana Kela on saanut tavallista enemmän ilmoituksia kalastelutekstiviesteistä, joiden avulla rikolliset yrittävät saada haltuunsa suomalaisten henkilötietoja. Viestin vastaanottajaa saatetaan pyytää esimerkiksi avaamaan linkkejä, kirjautumaan verkkopalveluun pankkitunnuksillaan tai lähettämään omia tietojaan. Viestin lähettäjäksi on merkitty Kela, mutta tosiasiassa tiedot voivat päätyä verkkorikollisten käsiin.

– Muistutamme asiakkaitamme, että Kela ei koskaan kysy henkilötietoja tekstiviestillä tai sähköpostilla. Kelan verkkopalveluun voi kirjautua turvallisesti vain osoitteessa www.kela.fi. Osoitteen voi tallentaa esimerkiksi selaimen kirjanmerkkeihin, jolloin turvallinen kirjautuminen käy nopeasti, Kelan teknisen tilannekuvakeskuksen päällikkö Jouni Ihanus kertoo tiedotteessa.

Erilaiset huijausviestit muuttavat jatkuvasti muotoaan, ja kalastelutekstiviestien lisäksi liikkeellä on myös muita huijausyrityksiä. Viime viikkojen aikana Traficom on varoittanut suomalaisia niin sanotuista turvapostihuijauksista, joita liikkuu useiden eri organisaatioiden nimissä. Turvapostihuijauksessa vastaanottaja saa luottamukselliseksi naamioidun viestin, jossa kehotetaan vastaamaan viestiin tai avaamaan suojattu sisältö linkin kautta. Kun vastaanottaja avaa linkin ja syöttää kirjautumistietonsa, huijarit voivat kaapata tilin. Kaapatun tilin avulla huijarit lähettävät viestejä eteenpäin uhrin yhteystiedoissa oleville henkilöille.

Fakta

Toimi näin

Jos olet päätynyt epäilyttävälle sivustolle tai saanut viestin, jossa sinulta pyydetään henkilötietoja tai kirjautumista, toimi seuraavasti:

Älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi sivustolla oleviin kenttiin.

Älä klikkaa viestissä tai verkkosivulla olevia linkkejä äläkä lähetä tietojasi eteenpäin.

Jos epäilet, että pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota heti yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun. Tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.

Jos epäilet, että henkilötietojasi on päätynyt vääriin käsiin, tutustu Suomi.fi-palvelun toimintaohjeisiin: Henkilötietojani on viety tai vuotanut - Suomi.fi

Jos saat Kelan nimissä tulevan epäilyttävän viestin, ilmoita siitä osoitteeseen tekninentuki@kela.fi.