Katso kuvia: Näin tree­na­taan cheer­lea­din­giä

Lähihistoriaa : "Näyt­te­ly ei ole sodan ihan­noin­tia, vaan kun­nian­osoi­tus sille su­ku­pol­vel­le joka puo­lus­ti sodissa Suomea"

Nimiä kerätään: Ky­lä­kou­lu­jen puo­les­ta

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Oulun kau­pun­gin­sai­raa­lan tar­tun­ta­ry­päs nostaa Poh­jois-Poh­jan­maan il­maan­tu­vuus­lu­kua – koulut jat­ka­vat lä­hio­pe­tuk­ses­sa, ko­koon­tu­mis­ra­joi­tuk­set kuuteen hen­ki­löön

Oulu ilmasta kuvattuna talvisäällä.
Kuva: Tero Suutari

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä tiedottivat keskiviikkona koronaepidemian poikkeusoloihin liittyvistä päätöksistä Pohjois-Pohjanmaalla.

Tilaisuuden avasi ja puhetta johti Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen.

Uudet päätökset tulevat käyttöön 8. maaliskuuta alkaen, ja ovat voimassa kuukauden loppuun.

Koordinaatioryhmän johtajan Juha Korpelaisen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla suositellaan jatkossa enintään kuuden henkilön yksityistilaisuuksia.

Yksityistilaisuuksia koskevan suosituksen lisäksi aluehallintovirasto valmistelee päätöstä, jonka mukaan sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 6 henkilöön.

Jatkossa suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja riskiryhmien luona, ja huolehtimaan hygieniasta. Maski- ja etätyökäytäntöihin ei tule muutoksia.

18 vuotta täyttäneiden harrastustoiminta jatkuu keskeytettynä, mutta alle 18-vuotiaiden harrastukset voivat jatkua.

Kuntien korkean tartuntariskin julkiset tilat suljetaan. Maakunnassa kuitenkin turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin esimerkiksi uimahalleissa. Yksityisiä toimijoita suositellaan myös sulkemaan tilansa.

Koordinaatioryhmä muistuttaa, että maanantaina 22. helmikuuta voimaan tullut muutos tartuntatautilakiin velvoittaa sekä yksityisiä ja julkisia toimijoita toimimaan tiloissaan koronaepidemian leviämisen estämiseksi.

Koulut pysyvät lähiopetuksessa

Peruskouluissa ja toisen asteen kouluissa opetus voidaan järjestää lähiopetuksena. Korkeakoulut jatkavat etäopetuksessa.

Viime viikolla hallitus suositteli myös kiihtymisvaiheessa olevia maakuntia siirtymään etäopetukseen kolmen viikon ajaksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön sairaanhoitopiireille ja kunnille antaman ohjeistuksen mukaan etäopetukseen tulee siirtyä terveysviranomaisen tekemän epidemiologisen arvion perusteella silloin, kun se on aivan välttämätöntä

Nykyisessä sairaanhoitopiirin epidemiatilanteessa yläkoulujen ja toisen asteen etäopetus ei PPSHP:n infektiolääkäri Teija Puhdon mukaan auttaisi epidemian hallinnassa. Kouluista tartuntoja ei ole alueella levinnyt.

Puhto korosti, että ensin pitää ottaa käyttöön aikuisten toimintaa rajoittavia toimia, ennen kuin rajoitetaan lasten ja nuorten elämää.

Kaikkia rajoituksia ei voi ottaa vielä käyttöön

Yksityisiä toimijoita ei voida vielä nykyisessä epidemiatilanteessa velvoittaa esimerkiksi rajoittamaan asiakasmääriä tiloissaan.

Koska epidemia on Pohjois-Pohjanmaalla toistaiseksi hallinnassa ja miltei kaikki tartunnat pystytään edelleen jäljittämään, eivät kriteerit tilojen sulkemisesta alueella tällä hetkellä täyty.

Avin aluehallintoylilääkäri Pasi Eskolan mukaan maakunnassa rajoitetaan yleisiä kokouksia ja tapahtumia sisällä ja ulkona kuuteen henkilöön.

Liikenne- ja viestintävirasto päättää julkisen liikenteen rajoituksista, joten tällä hetkellä esimerkiksi linja-autot voivat liikkua normaalisti ja ottaa matkustajia.

Juha Korpelaisen mukaan tartuntarypäitä saattaa tulla pienissäkin kunnissa. Työryhmä ei haluaisi sekoittaa kenttää erilaisilla suosituksilla eri kunnissa. Virus ei noudata kuntarajoja, Korpelainen muistuttaa.

Hiihtokeskuksissa on ollut vain vähän tartuntoja vielä tähän mennessä. Ravintoloista on tullut talven aikana useissa ravintoloissa useista ryppäistä kymmeniä tartuntoja.

Koillismaalla matkailu ja hiihtolomat eivät ole aiheuttaneet niin isoa piikkiä tartunnoissa, mitä Puhto itse arveli aiemmin. Matkailuyritysten kanssa on Puhdon mukaan jo syksyllä käyty hygienia-asioita läpi.

Kaupunginsairaala nostaa ilmaantuvuuslukuja

Infektiolääkäri Teija Puhdon mukaan sairaanhoitopiirin ilmaantuvuus ei ole Oulun kaupunginsairaalan ryvästä lukuun ottamatta juuri noussut.

Noin puolet Pohjois-Pohjanmaan kunnista jopa puolet on ollut ilman tartuntoja viimeiset kaksi viikkoa. Maakunnan tartunnoista noin kaksi kolmasosaa on ollut Oulussa.

Tartunnoista suurin osa on saatu jäljitettyä, vain noin yksi kymmenestä tartunnasta on tullut tuntemattomasta lähteestä.

Sairaalapotilaita on ollut Pohjois-Pohjanmaalla vähän koko talvena. Sairaalahoidon tarve ei ole vaikuttanut sairaaloiden normaaliin toimintaan.

Puhdon mukaan on oletettavissa, että tilanne huononee Etelä-Suomen tilanteen mentyä huonompaan suuntaan.

Tartuntojen vähenemistä auttaisivat turvallisempi aikuisten harrastaminen ja liikkuminen, yksityistilaisuuksien välttäminen, työpaikkojen maski- ja turvavälikäytännöt sekä pitkäaikaislaitosten parempi koronaturvallisuus.

Pohjois-Suomen Avin ylijohtaja Terttu Savolainen vetosi alueen asukkaisiin tilaisuuden lopuksi, ja suositteli viettämään hiihtolomaa lähipiirin kanssa ulkoillen. Savolainen myös kiitteli tilaisuudessa alueen ihmisiä ja yhteisöjä koronaepidemian hyvästä hoidosta.

3.3. kello 19.21: Korjattu avin aluehallintoylilääkäri Pasi Eskolan titteli. Uutisessa kerrottiin ensin virheellisesti, että hän olisi terveyspalvelujohtaja.