Kurkistus toimitukseen: Kahen Ka­ha­vit: Mondo ja kan­na­bis pu­hut­ta­vat Py­hä­jo­ki­seu­dun toi­mi­tuk­ses­sa

Seuranta: Ou­lais­ten kau­pun­gin yli­las­ku­tuk­sen tut­kin­ta etenee: Yrit­tä­jän omai­suu­den ta­ka­va­rik­ko­ai­ka jatkuu tam­mi­kuul­le

Mainos: Tilaa tästä ja tutustu omaan pai­kal­lis­me­diaa­si tu­tus­tu­mis­hin­taan: Digi 6 kk 29,90 €

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Pal­lo­sa­la­ma ei ole uhka tieteen teo­rial­le

Pyhäjokiseudun painetun lehden kirjoituksessa 28. heinäkuuta, jossa oli minun kertomuksiani pallosalamatapauksista eri puolilla Suomea, saattoi päästä käsitykseen, että pallosalaman venyminen ja katoaminen siihen paikkaan uhmaisi Einsteinin teoriaa energiasta. Näin ei missään tapauksessa ole, vaan tämä näin kansanomaisesti sanottuna atomitasolla tapahtuvat ilmiöt ovat niitä, joita me emme pääse sormin hypistelemään, joten hyvin voi leikillisesti sanoa, että energia ei häviä, vaikka se katoaa.

Tässä pallosalaman venymistapauksessa on voinut käydä niin, että tämä venyminen on vaatinut varsin paljon energiaa, tai että katoaminen perustuu induktioon. Einsteinin ohella on toinenkin tiedemies, tanskalainen fyysikko, nobelisti Niels Bohrin, joka on monien muiden tiedemiesten joukossa paljon ihailua osakseen saaneita tiedemiehiä, ja heidän molempien sekä Einsteinin että Bohrin kuvat ovat minun harrastehuoneeni seinällä ja Einsteinin kuva on sopivasti aika näyttävän kellon yläpuolella. Mainittakoon vielä myös se, Bohr olki erittäin hyvä ja innokas jalkapalloilijakin.