Päivittyvä nimilista: Kevään 2022 uudet yliop­pi­laat: Katso ni­mi­lis­ta täältä

Radio Kaleva: Täältä voit kuun­nel­la kanavaa netin kautta

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Py­hä­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Parasta pöytään sieni-

Suomalainen metsä tarjoaa syksyllä parastaan, kun sienet ja marjat kypsyvät. Sienistä pääsee nauttimaan, vaikka et itse sienestäisikään.

Patikoijan sienimuhennus ei kaipaa kaverikseen leipää kummempaa.
Patikoijan sienimuhennus ei kaipaa kaverikseen leipää kummempaa.

Puutarhojen satokausi alkaa vedellä viimeisiään, mutta nyt onkin aika nauttia metsien maukkaista ja terveellisistä antimista: sienistä

Jos metsäsienet eivät ole tuttuja, löytyy sieniä onneksi myös hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Patikoijan sienimuhennus

Sulata voi pannussa tai trangiassa. Pilko ja kuullota sipuli. Lisää sienet ja jatka kuullottamista. Lisää vesi ja kuutioitu sulatejuusto. Mausta timjamilla. Sekoita kevyesti, kunnes juusto sulaa. Kasta leipäpaloja kuumaan muhennokseen.

Juustoinen sieni-munakasrulla

Riko munat kulhoon, vatkaa rakenne rikki. Vatkaa joukkoon muut aineet, sekoita tasaiseksi. Kaada seos isolla leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Kypsennä 200 asteessa uunin keskiosassa n. 25 min. Täyte: Paista kuutioitu pekoni pannulla keskilämmöllä. Ota pekoni pannulta. Kuullota viipaloidut sienet sekä puhdistettu ja hienonnettu purjo pannulla rasvassa. Ripota vehnäjauhot sienille. Sekoita. Lisää pippurisekoitus ja smetana. Levitä täyte munakkaalle. Kääri rullalle leivinpaperin avulla. Siirrä rulla lastan avulla takaisin uunipannulle leivinpaperin päälle. Ripota pinnalle juustoraaste. Kuorruta uunin keski- / yläosassa 225 asteessa n. 12 min tai kunnes juustosulaa ja saa väriä. Tarjoa salaatin kera.

Sienikeitto

Aloita sienikeiton valmistaminen paloittelemalla sienet. Paista ne voissa ja aseta sivuun. Kuori ja viipaloi perunat. Kuori ja hienonna sipuli. Paista perunoita ja sipulia voissa kattilassa. Lisää vesi, pippuri ja liemikuutiot. Anna kiehua noin 15 minuuttia. Sekoita joukkoon sipulit ja perunat.

Lisää joukkoon sienet, maito, viini ja kerma. Anna sienikeiton kiehua muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla ja ruohosipulilla.

Lohi-metsäsienipannu

Leikkaa lohifilee kuutioiksi. Paista kuutiot rasvassa pannulla. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Hienonna sulatetut pakasterouskut tai hyvin liotetut suolasienet. Hienonna sipuli. Paista ne kattilassa. Lisää kerma. Kuumenna kiehuvaksi. Mausta kastike tarvittaessa suolalla sekä pippurilla maun mukaan. Kaada kastike kalapaloille pannulle ja anna hautua kannen alla muutama minuutti alhaisella lämmöllä. Tarjoa keitettyjen perunoiden, muusin tai riisin kanssa.