50 kuvaa: Ou­lais­ten lukion Wanhat 2024

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Kerro havainnoistasi: Ve­si­joh­to­ver­kos­tos­sa on vuo­to­koh­ta Ou­lai­sis­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Poliisi huo­maut­taa: Liikaa puut­tei­ta lasten tur­va­lait­teis­sa

Oulun poliisilaitos kohdisti valvontaa kuluneella viikolla, erityisesti lasten turvalaitteiden käyttämiseen ajoneuvoissa. Liikenneturva oli myös mukana aktiivisella otteella ohjeistamassa sekä opastamassa turvalaitteiden käyttäjiä sekä erityisesti lasten vanhempia. Valitettavasti opastettavaa sekä ohjattavaa oli liiaksi, ja poliisi joutui myös kirjoittamaan rikesakkoja ajoneuvojen kuljettajille lasten turvalaitteisiin liittyvistä puutteista.

– Vaikka lapsen turvallisuus on vanhemmille tärkeää, kyllä ratsioiden tulos yllätti, eikä suinkaan myönteisessä mielessä. Jos lähes 30 prosentissa tapauksista oli huomautettavaa joko rikesakon tasolla tai muuten maksimaalisesta lasten turvallisuudesta tinkien, on vanhemmilla kyllä peiliin katsomisen paikka, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski sekä liikenneyksikön johtaja Pasi Rissanen toteavat.

Poliisi tarkasti yhteensä 302 lapsimatkustajaa Kempeleessä, Oulussa sekä Kajaanissa alkuviikon aikana. Huomautettavaa löytyi yhteensä 87 lapsimatkustajan kohdalla, joiden osalta jouduttiin kirjoittamaan 28 ajoneuvon kuljettajalle rikesakko. Positiivista oli seikka, että tarkastetuista vain yksi lapsi oli ajoneuvossa ilman minkäänlaista turvalaitetta. Kyseisessä tapauksessa esikouluikäinen lapsi istui etupenkillä ilman omaa turvalaitetta eli turvavyötä tai turvaistuinta, eikä kuljettajakaan eli lapsen vanhempi itsekään käyttänyt turvavyötä. Seurauksena oli rikesakko molemmista rikkeistä aikuiselle.

Eniten selkeitä puutteita ja rikkomuksia aiheutti se, että alle 135 senttimetrin pituinen lapsi oli pelkässä turvavyössä niin sanotusti alimittaisena, mikä tarkoittaa, että lapsen parhaasta mahdollisesta turvallisuudesta oli tingitty. Lisäksi oli useita tapauksia, jossa vyöt tai valjaat olivat löysällä turvaistuimissa tai olkavyö oli joko kainalon alla tai selän takana. Liikenteessä oli myös muutamia tapauksia, jossa ihan pieni lapsi oli käännettynä kasvot menosuuntaan, vaikka turvallisuussuositus olisi selkä menosuuntaan vähintään kolmivuotiaaksi saakka.

Turvalaiteratsiat toteutettiin tietoisesti lähellä päiväkoteja, jotta saataisiin tietoa siitä, houkutteleeko lyhyt matka, tuttu reitti, ehkäpä kiire tai väsymys ja käytettävät alhaiset nopeudet olemaan huolimattomampi tai jopa piittaamattomampi autossa matkustamisen ja lapsimatkustajien turvallisuuden suhteen.

– Ikävä kyllä tulokset viittaavat hiukan tähän suuntaan. Pelottavan usein vanhemmat olivat antaneet pienten lasten siirtyä käyttämään pelkkiä turvavöitä autossa matkustettaessa ja samalla kuljetuksen asianmukaisuus ja turvallisuus kärsivät, Kalmakoski ja Rissanen toteavat.

Valtakunnallinen turvalaite- ja tarkkaavaisuusvalvonta jatkuu edelleen tämän viikon.