Py­hä­joen kun­nan­joh­ta­ja Ato­mex­po 2017 -foo­ru­mis­sa: Py­hä­jo­ki kasvaa ja ke­hit­tyy hank­keen rin­nal­la

Matti Soronen, Pyhäjoen kunnanjohtaja.
Matti Soronen, Pyhäjoen kunnanjohtaja.

MOSKOVA Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen painotti Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeen tärkeyttä alueen kehitykselle esiintyessään Atomexpo-2017 -foorumin paneelikeskustelussa Moskovassa. Sorosen mielestä se on saavuttanut jo yleisen hyväksynnän alueen asukkaiden keskuudessa ja Fennovoiman ja Rosatomin järjestämien seminaarien ansiosta paikalliset ovat ajan tasalla sekä hankkeesta että ydinvoimasta kokonaisuudessaan. Ydinvoimalan rakentamisen kaltaisilla suurhankkeilla on positiivinen vaikutus kunnan työllisyystilanteeseen. Sorosen mukaan Pyhäjoella ei ollut ollenkaan teollisuusalan työpaikkoja ennen Pyhäjoen rakennusmaan avaamista. Fennovoiman ansiosta kuntaan on avautunut yli 100 uutta vakituista työpaikkaa, mikä on merkittävä luku n. 3000 asukkaan kunnalle, jossa oli aikaisemmin vain n. 800 työpaikkaa.

–Pyhäjoki kasvaa ja kehittyy hankkeen rinnalla. Fennovoima ja Rosatom tukevat yhteiskunnallista kehitystä eri projekteilla, joiden joukossa on urheilu-, kulttuuri- ja koulutustapahtumia. Tämä tuki on huomioitu positiivisella tavalla kunnassa ja vastuullinen lähestymistapa herättää luottamusta. Esimerkiksi Rosatom solmi viime vuonna sponsorisopimuksen viiden Pohjois-Pohjanmaan eri jääkiekkoseuran kanssa (Joki-Kiekko, JHT, Kiekko-Haukat, Raahe-Kiekko ja Teräs-Kiekko). Jääkiekko on yksi suosituimmista urheilulajeista sekä Venäjällä että Suomessa. Paikalliset joukkueet antavat alueen nuorille mahdollisuuden harrastaa urheilua ja urheilu puolestaan auttaa voittamaan kulttuurieroja. Kunnanjohtaja on vakuuttunut, että positiivinen ilmapiiri auttaa hankkeen onnistuneessa toteutuksessa: Hanhikivi 1 antaa kunnalle elinvoimaa, se näkyy sekä taloudessa että paikallisessa hyvinvoinnissa, Soronen toteaa.

Kansainvälinen ATOMEXPO -foorumi on Venäjän ydinteollisuuden suurin vuosittain järjestettävä foorumi ja keskeinen keskustelualusta, jossa käsitellään ydinenergia-alan tämänpäiväistä tilaa ja määritellään sen uusia kehityssuuntia. Foorumi koostuu kongressi- ja näyttelyosioista, joihin osallistuu edustajia ja johtavia asiantuntijoita eri maiden järjestöistä ja yrityksistä. Tapahtuman tarkoituksena on antaa ydinteollisuuden uranuurtajille mahdollisuus julkiseen keskusteluun ydinvoiman asemasta 2000-luvun energiantuotannossa ja analysoida alan kohtaamia globaaleja haasteita.