Karkauspäivä : Aaro Tör­mi­kos­ki on kar­kaus­päi­vän päi­vän­san­ka­ri: "On sitä monet ih­me­tel­leet ja nau­ra­neet­kin, että miten oot syn­ty­nyt kar­kaus­päi­vä­nä"

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Susien mer­kin­tä­pyyn­nit alkavat – Maa­naa­no­mis­ta­jia ta­voi­tel­laan he­li­kop­te­rin las­keu­tu­mis­lu­pia varten

Luonnonvarakeskus pyrkii tavoittelemaan maanomistajia niillä alueilla, joilla susien pannoituksia pyritään tekemään. Susien pannoitukset kohdistuvat Haapaveden, Haapajärven-Reisjärven, Limingan seudun, Pyhäjärven, Raahen seudun sekä Ylivieskan riistanhoitoyhdistysten toiminta-alueille niiltä osin, kun Luonnonvarakeskuksella on lupa suden elävänä pyyntiin kyseisten alueiden metsästysoikeuden haltijoilta.
Luonnonvarakeskus pyrkii tavoittelemaan maanomistajia niillä alueilla, joilla susien pannoituksia pyritään tekemään.
Luonnonvarakeskus pyrkii tavoittelemaan maanomistajia niillä alueilla, joilla susien pannoituksia pyritään tekemään.
Kuva: Kartta: Luonnonvarakeskus

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tavoitteena on aloittaa susien merkitseminen gps-pannoilla helmikuun loppupuolella Pohjois-Pohjanmaalla. Pannoitukset kohdistuvat Haapaveden, Haapajärven-Reisjärven, Limingan seudun, Pyhäjärven, Raahen seudun sekä Ylivieskan riistanhoitoyhdistysten toiminta-alueille niiltä osin, kun Luonnonvarakeskuksella on lupa suden elävänä pyyntiin kyseisten alueiden metsästysoikeuden haltijoilta. Lupa ei siis välttämättä kata mainittujen riistanhoitoyhdistysten koko aluetta.

Pannoitusten aloittaminen edellyttää riittävän syvää lumipeitettä ja sopivia sääolosuhteita. Susien merkitseminen päättyy viimeistään huhtikuun alkupuolella.

Merkintäpyynneissä käytetään apuna helikopteria. Luke tarvitsee helikopterilla laskeutumiseen maanomistajan luvan ja pyrkii tämän vuoksi tavoittamaan pyyntialueen maanomistajia laskeutumisluvan saamiseksi. Luke kysyy lupia myös yksityisteille moottoriajoneuvoilla liikkumista varten. Moottorikelkkaa ei suunnitella käytettävän yksityismailla tapahtuvissa pannoituksissa. MTK ja Luke tekevät asiassa yhteistyötä.

Maanomistajien toivotaan olevan yhteydessä Luonnonvarakeskukseen mahdollisesti myönnettävien liikkumislupien osalta.

Pohjois-Pohjanmaalle kohdistuvien pannoitusten taustalla on alueella kasvanut susikanta. Pannoitusten tuottama tieto susien liikkumisesta palvelee susireviireillä asuvien ihmisten tietotarpeita ja auttaa suojautumiskeinojen suunnittelussa. Näitä asioita pohditaan susikannan hoitosuunnitelmassa, jota päivitetään parhaillaan maa- ja metsätalousministeriön johdolla. Luke käyttää pantasusien liikkeistä saatavia tietoja tutkimuksessa ja suden kanta-arvion laadinnassa.

Pantasusien havainnot tulevat näkymään metsästyskauden aikana (elokuusta helmikuun loppuun) riistahavainnot.fi -sivustolla. Susien lisääntymiskaudella pantatiedot eivät ole avoimesti saatavilla, koska uhanalaisen lajin pesäpaikkoja ei voida julkistaa.