Karkauspäivä : Aaro Tör­mi­kos­ki on kar­kaus­päi­vän päi­vän­san­ka­ri: "On sitä monet ih­me­tel­leet ja nau­ra­neet­kin, että miten oot syn­ty­nyt kar­kaus­päi­vä­nä"

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Su­si­kan­nan kasvu saattaa hi­das­tua hieman – maa­lis­kuus­sa susien määrä on vuo­den­kier­ros­sa pie­nim­mil­lään

Maaliskuussa susien määrä on vuodenkierrossa pienimmillään. Maaliskuussa 2021 Suomessa oli 90 prosentin todennäköisyydellä 18–25 susiparia ja 32–38 perhelaumaa.

Susikannan arvioinnin näkökulmasta eletään kohta taas mielenkiintoisia hetkiä: maaliskuussa susien määrä on vuodenkierrossa pienimmillään. Maaliskuu on myös se ajankohta, josta Luonnonvarakeskus (Luke) määrittää Suomen susikannan koon.

Suomen susikanta on kasvanut yhtäjaksoisesti vuodesta 2017 lähtien. Seuraavassa, kesän alussa julkaistavassa kanta-arviossa saatetaan kuitenkin nähdä pieni kasvun hidastuminen.

Susikannan vuosittaiseen kasvuun sisältyy suurta epävarmuutta, jota kuvataan susiennustemallilla. Kannanhoidollisen metsästyksen asetuksesta annetuissa lausunnoissa Luke mainitsee ennustetta alentavana seikkana pentujen suuren määrän kevään 2021 reviireillä.

– Kasvun hidastuminen koskee lähinnä vain susien yksilömäärää. Reviireissä mitattuna ennusteessa ei ole kasvun hidastumiselle paljoakaan todennäköisyyttä. Kyse on siis susikannan rakenteen vuosittaisesta vaihtelusta, eikä niinkään siitä, että pidemmällä tähtäimellä kasvu olisi hidastumassa, johtava tutkija Samu Mäntyniemi selventää.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.