Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Su­vi­seu­ro­ja ei jär­jes­te­tä tä­nä­kään vuonna mas­sa­ta­pah­tu­ma­na, Reis­jär­ven seurat ra­dios­sa ja ver­kos­sa hei­nä­kuus­sa – SRK toivoo nyt val­tiol­ta tukea tap­pioi­hin

Perinteiset "peltoseurat" järjestettiin ennen koronapandemiaa viimeksi Muhoksen Matokorvessa vuonna 2019.
Perinteiset "peltoseurat" järjestettiin ennen koronapandemiaa viimeksi Muhoksen Matokorvessa vuonna 2019.
Kuva: Jarmo Kontiainen/arkisto

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen päätapahtuma, kesän suviseurat on päätetty koronaepidemian vuoksi pitää myös tänä vuonna vain radiossa ja verkossa.

Siten jopa 80 000 henkeä kerännyt massatapahtuma peruuntuu jo toisen kerran peräkkäin.

Suviseurat oli määrä järjestää Reisjärvellä. Perinteiset suviseurat on ollut Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma osallistujamäärällä mitattuna.

Radio- ja verkkoseurat järjestetään nyt 2.–5. heinäkuuta. Lähetyspaikkana on Reisjärven kristillinen opisto.

– Keskustelujen jälkeen päädyttiin yhteiseen näkemykseen aikaisemmin hyväksytyn suunnitelman noudattamisesta. Uuteen siirtoon olisi liittynyt useita epävarmuustekijöitä, kuten solmitut aiesopimukset, lisäkulut ja yhteistyökumppanien omien suunnitelmien muuttuminen, Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Matti Taskila sanoo tiedotteessa.

SRK:n mukaan tämän kesän seuroja ehdittiin valmistella pitkään.

Sen mukaan kenttäjärjestelyt olivat jo pitkällä ja rahallinen panos seurojen valmisteluihin on suuri.

– Yleisötapahtuman valmistelutyössä on vuosien 2019-2021 aikana syntynyt merkittäviä kustannuksia. Toiveemme on saada valtionhallinnon tukea kenttäseurojen peruuntumisen aiheuttamaan tappioon, sanoo SRK:n pääsihteeri Juha Kaarivaara.

Kaarivaraa kertoo Kalevalle, että kahden vuoden kenttäseurojen valmisteluista on syntynyt noin 600 000 euron kulut.

– Näin isossa tapahtumassa syntyy merkittäviä kuluja jo ennalta. Esimerkiksi Reisjärven peltoalueesta on maksettu maanvuokraa ja tehty muun muassa murskekenttää kalustolle ja pystytetty kaiutinpylväitä.

Kaarivaara sanoo, ettei itse olisi arvannut, että viime vuoden seurojen peruuntuessa myös tänä kesänä oltaisiin vastaavassa tilanteessa.

Seurajärjestelyistä vastaa paikallinen rauhanyhdistys, joka tavallisesti ottaa lainaa sitä varten. Kuluja katetaan lahjoitusvaroin ja seurojen tuotoilla. SRK tukee paikallisyhdistyksiä taloudellisesti.

– Reisjärven yhdistykselle on tullut toistaiseksi vain kuluja, joten siltä osin tilanne on vaikea.

Kaarivaaran mukaan valtiolla ei tällä hetkellä ole suoraan seurojen peruuntumisesta aiheutuviin kuluihin soveltuvaa tukimuotoa.

– Seuraamme onko tällaista tukea kehitteillä ja jos soveltuva tuki tulee tarjolle niin haemme sitä.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteltu tapahtumatakuu-tyyppistä tukea, jonka piiriin hengelliset tapahtumat mahdollisesti voisivat sopia. Juha Kaarivaaran mukaan myös SRK on antanut lausuntonsa osana valmistelua.