Tutustu Vau!Hausiin: Täl­lai­sel­ta näyttää Ou­lais­ten uusissa yrit­tä­jien pal­ve­lu­ti­lois­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

THL:ltä uusi suo­si­tus nel­jän­nes­tä ro­kot­tees­ta

Rokotuspaikkana toimii nyt NeuvoRassi, jossa rokotetaan myös vihantilaisia, siikajokisia ja pyhäjokisia.
Rokotuspaikkana toimii nyt NeuvoRassi, jossa rokotetaan myös vihantilaisia, siikajokisia ja pyhäjokisia.
Kuva: Vesa Joensuu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljänsiä rokoteannoksia lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 70–79-vuotiaille.

Tärkeimpänä syynä rokotusten laajentamiselle on kansalaisten yhdenvertainen kohtelu: nyt kertyneen tiedon mukaan sairaalahoitoisen taudin riski on epidemiatilanteesta riippumatta 70–79-vuotiailla riskiryhmäläisillä hieman suurempi kuin nyt rokotuksiin oikeutetuilla yli 80-vuotiailla, joilla ei ole vastaavia sairauksia.

Lisäksi uudet tarttuvammat ja rokotussuojaa paremmin kiertävät omikronkannat ovat lisääntyneet Euroopassa, vaikka uusienkin viruskantojen leviämistä jarruttaa kesän aikana koronaviruksilla todettu vahva vuodenaikavaihtelu.

Tämänhetkisen tiedon perusteella ei voi luotettavasti ennustaa, aiheuttavatko uudet herkemmin leviävät omikronlinjat tapausmäärien ja mahdollisten koronan vuoksi tapahtuvien sairaalahoitojen nousua kesän aikana Suomessa.

Neljänsillä rokoteannoksilla pyritään ennen kaikkea ehkäisemään iäkkäiden sairaalahoitoa ja vähentämään koronaan liittyviä kuolemia.

Neljättä annosta suositellaan 70–79-vuotiailla riskiryhmiin kuuluville, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Neljättä koronarokotusta ei laiteta, jos henkilö on saanut aiemmin kolme koronarokotusta ja sairastanut lisäksi koronavirustaudin.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä annetaan koronarokotuksia seuraavan kerran torstaina 9. kesäkuuta ja lauantaina 11. kesäkuuta NeuvoRassissa. Seuraavalla viikolla on rokotuspäivä 16. kesäkuuta – niin ikään NeuvoRassissa.

Hyvinvointikuntayhtymästä tähdennetään, että myös Siikajoelta, Vihannista ja Pyhäjoelta kannattaa tulla NeuvoRassin rokotustapahtumiin.

Perusteet sille, ketkä kuuluvat vakavalle koronavirustaudille altistaviin riskiryhmiin 1 ja 2 löytyy osoitteesta www.ras.fi/ajankohtaista