Konsertissa: Katso ku­va­gal­le­ria: Nais­kuo­ro Välke ja Se­nio­ri­mies­lau­la­jat viih­dyt­ti­vät yleisöä iki­vih­reil­lä lau­luil­la Mer­ku­rius­sa­lis­sa

Kevään 2023 ylioppilaat: Ni­mi­lis­tat alueel­tam­me

Ota käyttöön: Näin hel­pos­ti lataat Py­hä­jo­ki­seu­dun so­vel­luk­sen kän­nyk­kää­si

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tu­li­te­rät koneet hyr­rää­vät Mä­ki­rin­teen kou­lul­la - Tiet­sik­ka­tai­dot otetaan haltuun heti kou­lu­tien al­ku­met­reil­lä

Opettaja Jonna Suihkola esittelee oppilaiden avustuksella Mäkirinteen uusittua atk-luokkaa. Opettaja Mirva Halmetoja opastaa oppilaita Mäkirinteen koulun uusitussa atk-luokassa. Oppilaat Miina Karvonen ja Tuomas Murtoperä sekä Haapaveden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anri Kolehmainen leikkaavat nauhaa Mäkirinteen koulun uusitun atk-luokan avajaisissa. Haapavetinen Manu Alatalo opettelee tietokoneella englantia. Opettaja Jonna Suihkola esittelee oppilaiden avustuksella Mäkirinteen koulun uusittua atk-luokkaa.
Opettaja Jonna Suihkola esittelee oppilaiden avustuksella Mäkirinteen uusittua atk-luokkaa.
Opettaja Jonna Suihkola esittelee oppilaiden avustuksella Mäkirinteen uusittua atk-luokkaa.

Tarkka suunnittelu, kunnolla rahaa ja taidokas toteutus takaavat, että Mäkirinteen koulun oppilaat pääsevät sukeltamaan näppärästi tietokoneiden maailmaan Haapavedellä. Uusittu atk-luokka avattiin tänään.

Tilat on järjestelty kokonaan uudelleen. Aiemmin koneille mahtui 15 oppilasta, nyt työpisteitä on kaikkiaan 25 oppilaalle. Tietokoneet oheislaitteineen on uusittu, samoin näytöt. Tehoja riittää sekä koneissa että verkossa, ja ergonomiakin on huomioitu.

Tietokoneiden maailma alkaa avautua lapsille nykyään aivan koulutaipaleen ensimetreiltä saakka. Jo eskarissa opitaan perustaitoja, kuten laitteiden avaamista ja näppäintaitoja. Kolmannella, neljännellä, viidennellä ja kuudennella luokalla oppilaat muokkaavat jo kuvia, käsittelevät tekstiä, pohtivat tekijänoikeuksia, nettietikettiä, ikärajoja ja netin vaaroja sekä opettelevat sosiaalisen median käyttöä.

–Opiskelu on digitalisoitunut tosi nopeasti. Tarvitaan monenlaisia taitoja, ja haasteita on meillä opettajillakin, opettaja Sari Luukkonen toteaa.

Hän on yksi Haapaveden viidestä digitutorista, jotka kiertävät kouluilla opettajien tukena. Opettajat voivat tilata tutorin avuksi, ja hyödyntää tutoria myös oppitunneilla. Tutorit ovat opettajia ohjatessaan irti omasta koulustaan, jossa heidän opettajan työtään hoitaa sillä välin sijainen.

Haapavedellä laitekantaa on uusittu rehtori Risto Klasilan mukaan kouluittain. Nyt oli Mäkirinteen vuoro. Klasila on tyytyväinen siihen, että uudistamiseen on annettu rahaa tiukkoinakin aikoina.

–Arvostan sitä, että hommataan kunnon välineet. Ne kestävät. Rahat ovat hyvässä käytössä ja poikivat, Klasila huomauttaa.

Atk-luokan muutostöiden taustalla ovat Jedun opiskelijat. Mäkirinteen koululla on varsinaisten tietokoneiden ohella rutkasti muutakin tekniikkaa, jota oppilaat pyörittelevät näpeissään tottuneen oloisesti. Chromebookeja on oppilaiden käytössä yli 40, eli niitä riittää kahdelle luokalle. Tabletteja löytyy yhdelle luokalle. Lisäksi jokaisessa luokassa on pari tietokonetta.

–Meillä on tosi hyvä tilanne. On kuntia, joissa on hankittu paljon laitteita, mutta verkot eivät toimi. Me olemme tosi tyytyväisiä, Sari Luukkonen toteaa.