50 kuvaa: Ou­lais­ten lukion Wanhat 2024

Maskeerattu mies: Jorma Rantala kertoo ami­raa­li Thitzin tarinan

Kerro havainnoistasi: Ve­si­joh­to­ver­kos­tos­sa on vuo­to­koh­ta Ou­lai­sis­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Va­le­po­lii­sit hui­jaa­vat härs­kis­ti var­sin­kin van­huk­sia: Rajusti uusia ri­kos­il­moi­tuk­sia

Poliisin mukaan huijaaminen on todella härskiä. Poliiseina tai muina viranomaisina esiintyvät henkilöt pommittavat pääasiassa iäkkäitä ihmisiä ja yrittävät saada käsiinsä pankkitunnuksia.
Poliisin mukaan huijaaminen on todella härskiä. Poliiseina tai muina viranomaisina esiintyvät henkilöt pommittavat pääasiassa iäkkäitä ihmisiä ja yrittävät saada käsiinsä pankkitunnuksia.

Valepoliisi-ilmiö on poliisin mukaan tällä hetkellä todella vakava ongelma. Huijausyritysten tahti on kiihtynyt poliisin tiedottamisesta huolimatta. Viime aikoina on kirjattu rajusti uusia asiaa koskevia rikosilmoituksia.

Poliisin mukaan huijaamisen härskiydellä ei näytä olevan mitään rajoja. Pitkäkyntiset ovat iskeneet hyväuskoisten iäkkäiden ihmisten pankkitileille. Vaaravyöhykkeellä ovat niin mummojen kuin pappojenkin säästöt.

Poliiseina esiintyvät ja pääasiassa iäkkäille soittelevat huijarit yrittävät urkkia puhelimitse pankkitunnuksia. Oikea poliisi ei koskaan toimi näin. Poliisi vetoaa nyt iäkkäiden ihmisten läheisiin sekä kaikkien iäkkäiden ihmisten kanssa toimiviin. Tietoa on hyvä levittää ja samalla varoittaa lähimmäisiä.

–Vastenmieliselle ilmiölle on tehtävä loppu. Siihen tarvitaan meitä kaikkia. Ottakaa asia puheeksi ja painottakaa, että puhelimessa ei saa luovuttaa pankkitunnuksia kenellekään. Myöskään sähköpostitse ei saa tunnuksia luovuttaa. Huijarit voivat tekeytyä vaikka minkä lajin viranomaiseksi ja keksiä vaikka mitä verukkeita. Näitä ei saa uskoa, poliisista tiedotetaan.

Valepoliisihuijauksia tutkitaan virkavallan anastuksina ja petoksina tai petoksen yrityksinä. Onneksi huijaukset yleensä jäävät yritykseksi, mutta pahimmillaan on onnistuttu huijaamaan satoja tuhansia euroja. Kyseessä on niin vakava rikos, että yrityskin on rangaistava.