Katso kuvia: Näin tree­na­taan cheer­lea­din­giä

Lähihistoriaa : "Näyt­te­ly ei ole sodan ihan­noin­tia, vaan kun­nian­osoi­tus sille su­ku­pol­vel­le joka puo­lus­ti sodissa Suomea"

Nimiä kerätään: Ky­lä­kou­lu­jen puo­les­ta

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Vuosi 2022 oli 0,9 asteen verran kes­ki­ar­voa läm­pi­mäm­pi – elokuu oli paikoin jopa en­nä­tyk­sel­li­sen lämmin

Vuosi 2022 oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan noin 0,9 asteen verran keskiarvoa lämpimämpi. Arkistokuva.
Vuosi 2022 oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan noin 0,9 asteen verran keskiarvoa lämpimämpi. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Mennyt vuosi 2022 oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tavanomaista lämpimämpi. Koko maan keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen mukaan noin 3,8 astetta, 0,9 astetta yli pitkän ajan eli vuosien 1991‒2020 keskiarvon. Tätä lämpimämpiä vuosia ovat olleet viimeksi 2020 ja 2015.

Suurin osa kuukausista oli tavanomaista lämpimämpiä. Lämpötilat jäivät keskiarvojen alapuolelle vain huhtikuussa, syyskuussa ja joulukuussa, kun taas elokuu oli osassa maata jopa ennätyksellisen lämmin.

Vuoden ylin lämpötila oli 32,9 astetta, joka mitattiin Porin lentoasemalla 28. kesäkuuta. Vuoden 2022 alin lämpötila, -35,7 astetta, mitattiin puolestaan 8. tammikuuta Enontekiön lentoasemalla.

Vuotuinen sademäärä oli monissa Suomen osissa lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista pienempi. Alustavien tietojen mukaan suurin vuosisademäärä havaittiin Nurmeksen Mujejärvellä, jossa satoi yhteensä 834,3 millimetriä. Vähiten satoi Utsjoen Kevolla, 400,6 millimetriä.

Suurin vuorokaudessa satanut määrä oli Seinäjoen Pelmaalla 90,9 millimetriä 5. elokuuta. Vuoden suurin lumensyvyys, 132 senttimetriä, mitattiin Kittilän Kenttärovalla 11. huhtikuuta.

Joulukuu oli osassa maata keskiarvoa kylmempi, osassa lämpimämpi

Ilmatieteen laitoksen mukaan joulukuu oli Lapissa ja maan länsiosissa 1–2 astetta tavanomaista kylmempi. Pohjois-Karjalasta Koillismaalle ulottuvalla alueella joulukuu oli puolestaan noin asteen pitkän ajan keskiarvoa leudompi. Joulukuussa keskilämpötila vaihteli lounaissaariston nollan tienoilta Utsjoen noin 13 pakkasasteeseen.

Joulukuun alin lämpötila, -34,2 astetta, havaittiin Utsjoki Kevo Kevojärven havaintoasemalla 13. joulukuuta. Kuukauden ylin lämpötila, +7,0 astetta, mitattiin puolestaan Ahvenanmaalla sijaitsevan Kumlingen kirkonkylällä 31. joulukuuta.

Sademäärät olivat joulukuussa pääosin lähellä pitkän ajan keskiarvoja, mutta maan eteläosassa ja Lapissa satoi hieman pitkän ajan keskiarvoa enemmän. Länsirannikolla ja maan keskiosassa sademäärät olivat hieman alle keskiarvojen.

Kuukauden suurin sademäärä, 103,4 millimetriä, mitattiin Siuntion Sjundbyssä. Vähiten satoi Inarin Nellimissä, jossa sadetta mitattiin 22,0 millimetriä. Suurin vuorokausisademäärä oli 25,9 millimetriä, joka mitattiin 10. joulukuuta Lohjan Porlassa.

Joulukuun suurin lumensyvyys oli kuukauden lopussa Kittilän Pokassa ja Suomussalmen Pesiössä, jossa oli lunta 51 senttimetriä.