Konsertissa: Katso ku­va­gal­le­ria: Nais­kuo­ro Välke ja Se­nio­ri­mies­lau­la­jat viih­dyt­ti­vät yleisöä iki­vih­reil­lä lau­luil­la Mer­ku­rius­sa­lis­sa

Kevään 2023 ylioppilaat: Ni­mi­lis­tat alueel­tam­me

Ota käyttöön: Näin hel­pos­ti lataat Py­hä­jo­ki­seu­dun so­vel­luk­sen kän­nyk­kää­si

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Yrit­tä­jät toi­vo­vat kor­vaus­ta oh­jauk­ses­ta

Hanke tuo 60 opettajaa yrityselämän ja oppilaiden urapolkujen tueksi.

Teuvo Vähäsarja vetää hanketta, joka on Jokilaaksojen alueella yrittäjien ja oppilaitoksien tukena amisreformin saamisessa käytäntöön.
Teuvo Vähäsarja vetää hanketta, joka on Jokilaaksojen alueella yrittäjien ja oppilaitoksien tukena amisreformin saamisessa käytäntöön.

PYHÄJOKIALUE Toisen asteen koulutuksen uudistuminen, eli virallisesti kutsuttuna ammatillisen koulutuksen reformi, haastaa sekä oppijat että opettajat. Uudenlaisen tilanteen edessä ovat myös yrittäjät, jotka ottavat oppilaitoksien harjoittelijoita työssäoppimisjaksoille. Tulevaisuudessa opiskelijoiden harjoittelujaksojen sovittaminen pitäisi olla entistä helpompaa yrityselämän vuosikalenteriin.

Oulaisissa yrittäjät, kaupunki ja paikallinen toisen asteen oppilaitos, Jedu, ovat alkaneet edistää yhteistyön askelia tosissaan. Tukena on oppimista ja osaamista työelämässä tukeva hanke, jonka nimi on Osaaminen virtaa Jokilaaksoissa. Hankekoordinaattorina toimii Teuvo Vähäsarja.

Yrittäjän päivänä tiistaina aiheen äärelle istuivat paikalliset yrittäjät, kaupungin edustajat ja koulutuksen järjestäjät. Viesti on yhteinen. Suomi tarvitsee tulevaisuudessa ammattitaitoisia tekijöitä, joita on koulutettu nykyisen työelämän tarpeisiin. Koulutuspaikkojen kiintiömäärät hävinnevät, kun työelämän tarpeita kuullaan entistä enemmän.

Yrittäjät pohtivat, miten oppilaiden kouluttaminen työpaikoilla, oikean tekemisen lomassa sujuu mahdollisimman jouhevasti. Yrittäjät ehdottavat, että käytetystä ohjausajasta maksettaisiin korvausta. Opetushenkilöstö puolestaan on yhä tiiviimmin osana opiskelijan urapolun suunnittelua ja toteuttamista.

–Hankkeen myötä vähintään 60 opettajaa jalkautuu työelämään, Vähäsarja kertoo.

Muutoksen myötä opiskelijat voivat suorittaa koko tutkinnon sijaan tutkintojen osia.