Aluevaaliehdokkaat 2022: Katso listoja Poh­jois-Poh­jan­maan alue­vaa­li­eh­dok­kais­ta

Vaalikone: Alue­vaa­lit lä­hes­ty­vät – Katso alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva ehdokas

Jouk­ko­ro­ko­tuk­set alkavat Raahen alueel­la ensi vii­kol­la - en­sim­mäi­se­nä ro­ko­tet­ta­vien ajan­va­raus avautuu huo­men­na

Koronarokotteeseen kuuluu kaksi annosta. Jälkimmäisestä rokotuksesta annetaan lisätietoa ensimmäisen rokotuksen yhteydessä.
Koronarokotteeseen kuuluu kaksi annosta. Jälkimmäisestä rokotuksesta annetaan lisätietoa ensimmäisen rokotuksen yhteydessä.
Kuva: Vesa Joensuu

Kansalaisten joukkorokotukset alkavat Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella maanantaina 15. helmikuuta. Ensimmäisessä vaiheessa rokotetaan alle 70-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia ja yli 80-vuotiaita.

Ajanvaraus alle 70-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien ja kaikkien yli 80-vuotiaiden rokotuksiin alkaa torstaina 11. helmikuuta. Ajanvaraus tapahtuu puhelimitse numerosta 040 135 8540. Ajanvarauslinja on avoinna torstaina ja perjantaina kello 8–14. Linja sulkeutuu sen jälkeen, kun ajat ovat täynnä.

– Rokottaminen jaetaan tässä vaiheessa kahteen ryhmään erilaisten rokotevalmisteiden vuoksi. Alle 70-vuotiaat rokotetaan ainoastaan Astra Zenecan rokotteella, jota saapuu alueellemme pian. Yli 70-vuotiaiden rokottaminen tapahtuu muiden rokotevalmistajien rokotteilla ja tässä vaiheessa niillä rokottaminen suunnataan yli 80-vuotiaille, Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä tiedottaa.

Itse rokotukset alkavat maanantaina 15. helmikuuta Raahen sairaalan osasto 1:n tiloissa, missä rokotteita annetaan 20–69 -vuotiaille, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Kyseinen altistavuus täyttyy silloin, kun henkilöllä on elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus tai lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes. Myös downin oireyhtymää sairastava henkilö voi varata tässä vaiheessa rokotusajan.

Yli 80-vuotiaiden rokotukset alkavat tiistaina 16.2. Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän Neuvorassin tiloissa. Myös näihin rokotuksiin on varattava aika.

Rokotuksia tehdään paikallisesti myös Siikajoen Ruukissa, Vihannissa ja Pyhäjoella.

– Ensi viikolla kyseisten kuntien terveysasemille jaetaan yli 80-vuotiaille tarkoitettua rokotetta, jotka pistetään normaalin vastaanottotilanteen yhteydessä. Näihin rokotuksiin ei voi vielä tässä vaiheessa varata erikseen aikaa, hyvinvointikuntayhtymä tiedottaa.

Ajanvarauspuhelinnumeron kautta jaettavat rokotusajat annetaan siis Raahen rokotuspisteisiin, mutta kaikki hyvinvointikuntayhtymän alueen asukkaat voivat varata kyseisiä aikoja, kunhan ovat yli 80-vuotiaita tai kuuluvat edellä mainittuihin riskiryhmiin. Jos taas ei kuulu tässä vaiheessa rokotusvuorossa oleviin ryhmiin, ei ajanvarausnumeroa pidä kuormittaa.

– Rokottamisessa noudatetaan valtioneuvoston asetusta ja THL:n määrittelemää järjestystä. Esimerkiksi perusterveiden 70–79 -vuotiaiden rokotusaika ei ole vielä tiedossa.

Rokotukseen saapuvan tulee olla terve ja hänellä tulee olla kasvomaski. Rokottaminen käy joustavammin, jos rokotukseen saapuva pukeutuu helposti riisuttavaan paitaan.

Rokotuksen jälkeen rokotettavan vointia tarkkaillaan 15 minuutin ajan.