Tutkinta ohi : Poliisi sel­vit­ti Vi­han­nin sa­la­kat­se­lun

Lähihistoriaa : "Näyt­te­ly ei ole sodan ihan­noin­tia, vaan kun­nian­osoi­tus sille su­ku­pol­vel­le joka puo­lus­ti sodissa Suomea"

Nimiä kerätään: Ky­lä­kou­lu­jen puo­les­ta

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ka­la­joen suuren maas­to­pa­lon sam­mu­tus­töi­den us­ko­taan kes­tä­vän vielä päiviä – kaksi louk­kaan­tu­nut sam­mu­tus­töis­sä

Palon syttymissyy ei ole vielä tiedossa.

Kalajoen maastopalo aiheutti runsaasti savua.
Video: Tuovi Pulkkanen

Kalajoella maanantaina syttyneen laajan maastopalon sammutustyöt jatkuivat läpi tiistain ja keskiviikon välisen yön. Noin 70 hehtaarin paloalue saatiin hallintaan ja rajattua tiistaiaamuun mennessä, mutta hankala maasto asettaa haasteita sammutustöille.

– Tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana pyrimme saamaan paloa kiinni reunoilta ja sammutettua pesäkkeitä. Meillä on käytössä vahvennettu pelastusjoukkue ja helikopteri, kertoi puoli kymmenen aikaan illalla palomestari Petri Lehkonen Jokilaaksojen pelastuslaitokselta.

Sammutustöiden arvioidaan jatkuvan vielä useiden päivien ajan.

– Maasto on kivikkoista ja suorastaan louhikkoista, ja siellä on myös soistunutta turvemaata. Sammutustyö on käsityötä, eli ei auta muu kuin kaivaa ja kastella noita turvepitoista kunttaa ylös. Ennen kuin se on kunnolla kasteltu, se jatkaa palamistaan, Lehkonen kuvailee sammutustöiden haasteita.

Keskiviikon sääennusteet ovat pelastuslaitoksen mukaan suotuisia, mutta sammutustöiden kannalta uhkatekijän muodostavat jopa kahdeksaan metriin sekunnissa puuskissa yltyvät tuulet. Puuskittaiset tuulevat voivat alueelle osuessaan vaarantaa paloalueen rajauksen pitävyyden.

Kaksi loukkaantunut sammutustöissä

Palosta on aiheutunut runsaasti savua, joka on näkynyt kauas paloalueelta. Tiistain aikana sääolosuhteiden vuoksi savu nousi kuitenkin suoraan ylös, eikä levinnyt lähialueille.

Sammutustyön haasteita ovat lisänneet pilvettömältä taivaalta porottava aurinko ja hellelukemissa oleva lämpö.

– Raskas sammutustyö helteessä syö henkilöstön voimavaroja, kommentoi pelastusjohtaja Jarmo Haapanen noin puoli yhden aikaan tiistaina.

Palon syttymissyy ei ole vielä tiedossa ja syttymispaikastakin oli tiistaina vasta karkea arvio.

Kaksi Jokilaaksojen pelastuslaitoksen kuuluvaa henkilöä on loukkaantunut lievästi sammutustöissä.

Maanantaina yksi henkilö loukkaantui ampiaistenpistoista. Hän sai hoitoa perusterveydenhuollon päivystyksessä ja pääsi kotiutumaan. Tiistaiaamuna toinen henkilö sai lievän tuki- ja liikuntaelinvamman.

Virka-apua pelastuslaitoksilta, puolustusvoimilta ja rajavartiolaitokselta

Tiistai-iltana maastopaloa oli sammuttamassa noin 50 henkilöä sekä parikymmentä pelastusyksikköä, jotka koostuivat sammutus- ja säiliöautoista sekä erikoisajoneuvoista.

Jokilaaksojen pelastuslaitos sai sammutustehtäviin virka-apua Kainuun prikaatista. Sammutustöissä apuna olivat puolustusvoimien ja rajavartiolaitokset helikopteri tekemässä sammutustöitä ilmasta käsin sekä puolustusvoimien kuljetus- ja maastopalokalustoa.

Sammutustöihin osallistui yksiköitä Jokilaaksojen, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan pelastuslaitokselta, josta saatiin myös apua polttoainehuoltoon. Yötä varten sammutustöihin pyydettiin vaihtohenkilöstöä Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta Jokilaaksojen oman henkilöstön lisäksi.

Pelastuslaitoksen mukaan laajan maastopalon kaltaisissa pitkäkestoisissa tilanteissa vaihtohenkilöstön saatavuus syvänä loma-aikana on etenkin päiväsaikaan pelastuslaitoksille välillä haastavaa.

Sievin ja Ylivieskan palokuntien palokuntanaisosastot ovat huolehtineet henkilöstön muonahuollosta eilisestä alkaen. Heidänkin työnsä jatkuu useamman vuorokauden ajan, pelastuslaitokselta kerrotaan.

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 12:48, 17.18, 20.50 ja 21.47. Kello 17.18 juttuun korjattu tieto polttoaineavusta, jota Jokilaaksojen pelastuslaitos sai Keski-Pohjanmaan, ei Keski-Suomen pelastuslaitokselta.