Tutustu Vau!Hausiin: Täl­lai­sel­ta näyttää Ou­lais­ten uusissa yrit­tä­jien pal­ve­lu­ti­lois­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

"Keik­ka­pai­kal­la sataa!" – Pe­las­tus­joh­ta­jan mukaan Ka­la­joen jät­ti­pa­lon sam­mu­tus­työt jat­ku­vat silti ainakin koko ensi viikon

Raution metsissä on runsaasti sammutuskalustoa ja -henkilöstöä.
Raution metsissä on runsaasti sammutuskalustoa ja -henkilöstöä.
Kuva: Heikki Uusitalo

Kalajoella jättimäisen metsäpalon sammuttaminen jatkui läpi yön ja jatkuu yhä.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kertoi kello 11 aikoihin Twitterissä ilouutisen.

– Keikkapaikalla sataa!

Sadetta tuli aamulla ensin tihkuna ja myöhemmin jo sen verran, että palopaikalla töissä olleet alkoivat hakea huoltopaikalta sadetakkeja.

Kalevan tavoittama Haapanen kertoo, että sade ei täydellisesti sammuta paloa, mutta nyt palo pysyy helpommin rajoituslinjojen sisällä ja pelastushenkilöstö pystyy keskittymään enemmän palon sammuttamiseen.

– Kyllä se helpottaa nyt, mutta edelleen siellä esimerkiksi helikopterisammutus jatkuu.

Rajoituslinjat onnistuttiin pitämään viime yönä eikä palo levinnyt. Haapanen kertoi jo aamulla, että tilanne on vakaa.

Palo ei tällä hetkellä välittömästi uhkaa asutusta. Pelastuslaitos kuitenkin sanoo tiedotteessaan, että tuulen alapuolella olevien asukkaiden ja kiinteistöjen omistajien on kuitenkin edelleen syytä seurata tilannetta oman kiinteistönsä osalta ja varautua tarvittaessa omatoimisesti evakuoitumaan. Samalla heitä kehotetaan seuraamaan pelastuslaitoksen ja muiden viranomaisten tiedotteita ja mahdollisia vaaratiedotteita.

Tällä hetkellä palopaikalla on käytössä koulutettua henkilötyövoimaa sen verran hyvin, että työvuorojen pituutta maastossa on voitu lyhentää ja silti saatu pidettyä riittävä henkilöstömäärä maastossa. Työvoimaa ovat lähettäneet pelastuslaitokset ympäri Suomen.

– Kiitos siitä kaikille muille pelastuslaitoksille. Tämä on henkilöstön jaksamisen kannalta tärkeää.

Puolustusvoimien helikopterit sammuttamassa Kalajoen valtavaa maastopaloa torstaina.
Puolustusvoimien helikopterit sammuttamassa Kalajoen valtavaa maastopaloa torstaina.
Kuva: Heikki Uusitalo

Jaksamista tarvitaankin, sillä Haapasen arvion mukaan pesäkkeitä sammutetaan vielä ainakin koko ensi viikko, sillä palo on pureutunut syvälle turpeeseen.

– Todennäköisesti pidempäänkin.

Jo maanantaina alkaneet sammutustyöt ovat työllistäneet suuren määrän pelastuslaitosten henkilöstä. Lisäksi töissä on ollut esimerkiksi urakoitsijoiden konekalustoa ja henkilöstöä sekä varusmiehiä. Torstaina Raution kylän läheisissä metsissä työskenteli jopa 250 henkilöä.

Palo on runnellut satojen hehtaarien alueen. Arvio koosta on 350-400 hehtaaria.

Sammutustöissä on myös loukkaantunut neljä maastossa työskennellyttä henkilöä. Kaksi heistä loukkaantui torstaina. Toiselle tuli tuki- ja liikuntaelinvamma ja toiselle palovamma.

Torstai-iltana pelastuslaitos kertoi, että uutena vaaratekijänä on tullut ilmi palaneella alueella itsestään kaatuilevat puut.

– Turvepitoinen maaperä niiden juuristossa on palanut ja puut kaatuvat herkästi tuulessa. Juuripaakun alta yleensä paljastuu liekkeihin leimahtava palopesäke, pelastuslaitos kertoi tiedotteessaan.

Varsinainen syttymissyy ei ole vielä selvillä, mutta palon syttymisalue on tiedossa.

Sisäministeriö kertoi torstaina, että se on ollut yhteyksissä Ruotsiin ja valmistellut mahdollista kansainvälistä avunpyyntöä, jotta apua voitaisiin tarvittaessa saada nopeasti. Twitter-viestissään ministeriö kertoo, että kansainvälisen avunpyynnön ja vastaanottamisen mahdollistaa EU:n pelastuspalvelumekanismi ja Suomen sekä Ruotsin välinen pelastuspalvelusopimus.

Päivitetty kello 11.16: Lisätty tieto, että palopaikalla on alkanut sade.

Päivitetty kello 12.25: Lisätty Jarmo Haapasen Kalevalle kertomia tietoja.

Päivitetty kello 13.25: Lisätty tieto sisäministeriön yhteydenotosta Ruotsiin.

Päivitetty kello 13.46: Lisätty tieto asuinrakennuksiin liittyen.

Lue myös: Kävimme kat­so­mas­sa, miten Ka­la­joen jät­ti­pa­lo imee mehut pois työn­te­ki­jöis­tä: "Vähän väsy painaa" – Raution met­sis­sä paiskii hommia yli 200 hen­ki­löä

Lue myös: Ka­la­joel­la roihusi 51 vuotta sitten jopa 1600 heh­taa­ria metsää – Risto Tirk­ko­nen joutui 17-vuo­tiaa­na töihin, mutta vältti kuu­mim­mat paikat