Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Ko­ro­na­nyrk­ki yli­mää­räi­ses­sä ko­kouk­ses­sa: Poh­jois-Poh­jan­maa on jälleen le­viä­mis­vai­hees­sa, sai­raa­la­hoi­don tarve kasvaa – Uusia mas­ki­suo­si­tuk­sia voimaan

Tartuntamäärä on kasvussa, mutta sairaaloiden kapasiteetti riittää vielä, alueellinen koordinaatioryhmä toteaa. Rokottautuminen on nyt ryhmän mukaan äärimmäisen tärkeää.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä eli koronanyrkki katsoo maakunnan siirtyneen huonontuneen koronatilanteen vuoksi pahimpaan eli leviämisvaiheeseen.

Ryhmä kokoontui tiistaina ylimääräiseen kokoukseen.

Epidemiatilanne on kehittynyt alueella jälleen huonompaan suuntaan, ja sairaalahoidon tarve on kasvussa. Myös tartunta- ja ilmaantuvuusluvut ovat korkealla tasolla, ryhmä toteaa.

– Nykyisten mittareiden valossa sairaalakuormitus on yksi tärkeimmistä epidemiatilanteesta kertovista tekijöistä. Erityisesti perusterveydenhuollossa sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on nyt kasvussa, vaikka toistaiseksi sairaaloiden kapasiteetti riittääkin hyvin, koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala sanoo tiedotteessa.

Ryhmä on huolissaan siitä, että samaan aikaan rokotuskattavuus ei kasva toivottuun tahtiin. Tällä hetkellä toisen rokotuksen saaneita on 76 prosenttia alueen yli 12-vuotiaista asukkaista.

– Mitä enemmän meillä on rokottamattomia ihmisiä, sitä suurempi on riski myös sairaaloiden kuormittumiselle. Meillä on yhä suuri määrä rokottamattomia, iäkkäitäkin ihmisiä, joiden riski joutua sairaalahoitoon koronaan sairastuessaan on korkea. Näiden ihmisten rokottautuminen olisi nyt äärimmäisen tärkeää, Nevala kommentoi.

Leviämisvaiheeseen siirtymisen myötä päätökset alueen mahdollisista uusista ravintolarajoituksista ja koronapassin käyttöönotosta tekee maan hallitus.

Leviämisvaihe tuo mukanaan uusia linjauksia maskisuosituksiin.

Uusi suositus korostaa maskin käyttämisen tärkeyttä etenkin sellaisille henkilöille, jotka eivät ole ottaneet rokotetta.

Henkilöille, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa, maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa.

Rokotettujen henkilöiden suositellaan käyttävän maskia oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi yleisötilaisuudet.

Riippumatta rokotesuojasta maskin käyttöä suositellaan edelleen kaikille henkilöille matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Myös joukkoliikenteessä maskia tulisi käyttää, etenkin ruuhka-aikana, ryhmä vetoaa.

– Sairaana tulee jäädä kotiin sairastamaan, tiedotteessa ohjeistetaan.