Joulukalenteri: Jo yli 20 lasten ja ai­kuis­ten pii­rus­tus­ta julki, lisää tulee päi­vit­täin

Katso video: Mil­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia Leden Group tuo Ou­lai­siin?

Etsi ehdokas: Pre­si­dent­ti­vaa­lien vaa­li­ko­ne on avattu

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Luon­non­va­ra­kes­kus kou­lut­taa taas näyt­teen­ke­rää­jiä su­si­tut­ki­muk­sen avuksi – u­los­te­näyt­tei­tä ke­rä­tään dna-seu­ran­taa varten mar­ras­kuun alusta alkaen

Vapaaehtoiset näytteenkerääjät toimivat osana Suomen riistakeskuksen koordinoimaa suden näytekeräysverkostoa.
Vapaaehtoiset näytteenkerääjät toimivat osana Suomen riistakeskuksen koordinoimaa suden näytekeräysverkostoa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Luonnonvarakeskus kouluttaa jälleen vapaaehtoisia keräämään dna-näytteitä susitutkimukseen. Suden dna:ta analysoidaan ulosteesta. Ulostenäytteitä kerätään dna-seurantaa varten marraskuun alusta helmikuun loppuun.

Dna-analytiikka on ollut osa Luonnonvarakeskuksen susikannan seurantaa vuodesta 2015, mutta vain osalla reviireistä. Viime talvena dna-näytekeräys laajeni kaikille susien lauma- ja parireviireille.

Vapaaehtoiset toimivat osana Suomen riistakeskuksen koordinoimaa suden näytekeräysverkostoa. Verkosto koostuu vapaaehtoisista luonnossa liikkujista, kuten metsästäjistä ja muista luontoharrastajista. Dna-näytekerääjien lisäksi kullekin keräysalueelle nimetään vähintään yksi keräysvastaava, joka jakaa ohje- ja näytekeräysmateriaalin kerääjille, ottaa vastaan alueen näytteet ja toimittaa ne edelleen analysoitavaksi.

Uudet koulutukset järjestetään lokakuussa verkkokoulutuksina, ajat löytyvät Luken verkkosivuilta. Koulutukseen osallistuminen ei vielä sido mihinkään.

Luonnonvarakeskus ja SusiLIFE-hanke järjestävät myös kaikille avoimen verkkoluennon dna-tutkimuksesta.

Avoimessa webinaarissa Luken viranomais- ja asiantuntijapalveluiden johtaja Katja Holmala ja tutkimusinsinööri Antti Härkälä kertovat, miten suurpetojen perimää tutkitaan ja mitä siitä on saatu tietää.

Webinaari järjestetään keskiviikkona 27.10. kello 17.00—18.30. Webinaarin tallenne on katsottavissa kaksi viikkoa tilaisuuden jälkeen.