Joulukalenteri: Jo yli 20 lasten ja ai­kuis­ten pii­rus­tus­ta julki, lisää tulee päi­vit­täin

Katso video: Mil­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia Leden Group tuo Ou­lai­siin?

Etsi ehdokas: Pre­si­dent­ti­vaa­lien vaa­li­ko­ne on avattu

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Maa­kun­nan ko­ro­na­nyrk­ki: Tilanne jatkuu va­ka­va­na, po­ti­las­mää­rien odo­te­taan nou­se­van – En­sim­mäi­set omik­ron-tar­tun­nat var­mis­tui­vat viik­ko­jen vii­veel­lä

Omikron-varianttia sisältäneet näytteet olivat joulukuun loppupuolelta. Koronanyrkki katsoo, että maakunnan rajoitukset ja suositukset tulee säilyttää ennallaan.

-
Kuva: Jussi Leinonen

Pohjois-Pohjanmaan koronatilanne on säilynyt tammikuun ensimmäiselle viikolle tultaessa edellisviikkojen kaltaisena, toteaa tiistaina kokoontunut maakunnan koronanyrkki eli alueellinen koordinaatioryhmä.

Jonkinlaisena uutisena voi pitää sitä, että Pohjois-Pohjanmaalla otetuista näytteistä on nyt löytynyt ensimmäiset varmistetut omikron-muunnoksen aiheuttamat tartunnat.

Terveysviranomaiset ovat pitäneet herkästi tarttuvan omikronin leviämistä alueella selvänä jo ennen laboratoriovarmennettuja tapauksia. Nyt omikron varmistui viidestä näytteestä.

– Analyysien valmistumisessa kestää 2–3 viikkoa. Nämä olivat joulukuun loppupuolella otettuja näytteitä, kertoo OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala, joka myös johtaa koronanyrkin kokouksia.

Nevalalla ei ollut tarkempaa tietoa, mistä kunnista näytteet olivat peräisin.

– Variantin aiheuttamien tartuntojen lisääntyminen on myös meillä väistämätöntä. Rajoituksia ja suosituksia noudattamalla voimme hidastaa tartuntoja ja turvata sairaaloiden kantokykyä, mutta edelleen ainoa kestävä keino vakavien tautimuotojen estämiseksi on ottaa rokote, Nevala painottaa.

Joulun aika näkyy viiveellä sairaaloissa

Koronanyrkki toteaa yleistilanteesta maakunnassa, että tartuntoja todetaan yhä paljon ja tämä aiheuttaa merkittävää kuormitusta niin perusterveydenhuollolle kuin erikoissairaanhoidollekin.

Ryhmä toteaa, että sairaalahoitoa vaatineiden potilaiden määrissä ei ole tapahtunut joulun ja vuodenvaihteen aikana merkittäviä muutoksia.

– OYSissa potilasmäärät ovat vaihdelleet hieman kahdenkymmenen molemmin puolin. Pientä laskuakin on ollut havaittavissa, mutta toisaalta joulun ajan odotetaan näkyvän pienellä viiveellä ja on todennäköistä, että potilasmäärät jälleen nousevat, Nevala kommentoi.

Rokotekattavuus nousee maakunnassa yhä hitaasti. Vähintään kaksi rokoteannosta on saanut nyt 81,9 prosenttia alueen yli 12-vuotiaasta väestöstä.

– Myönteistä on, että rokotusten teho alkaa näkyä erityisesti vanhempien ikäluokkien kohdalla, ja yhä harvempi koronatautiin sairastunut vaatii sairaalahoitoa. Sairaalahoitoa vaatineista suurin osa on ollut edelleen rokottamattomia, ryhmän tiedotteessa sanotaan.

Rajoitukset säilyvät – "Yksityistilaisuuksia ei tulisi järjestää"

Pohjois-Pohjanmaan voimassa olevat varsin tiukat rajoitukset ja suositukset on syytä säilyttää ennallaan, ryhmä suosittaa.

– Rajoitukset ovat edelleen välttämättömiä alueen terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty avin päätöksellä 15. tammikuuta saakka.

Koordinaatioryhmä suosittelee, että myöskään yksityistilaisuuksia ei nyt järjestetä.

Myös tietyt tartuntatautilain mukaiset yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut tilat on aluehallintoviraston päätöksellä määrätty suljettaviksi. Päätös on voimassa 15.1. saakka.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus tosin kumosi kuntosalien osalta sulkupäätöksen 15. tammikuuta asti uudenvuoden aattona antamallaan välipäätöksellä.

Voimassa ovat suositukset maskien käytöstä, etätyöstä sekä korona-ajan yleisistä hygieniakäytännöistä. Sairaana ei tule lähteä ihmisten ilmoille vaan on tärkeää jäädä kotiin sairastamaan, koronanyrkki painottaa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tiedotti tiistaina illansuussa jatkavansa tilojen koronarajoituksia maakunnassa tammikuun loppuun saakka. Edellä mainitut tilojen sulkupäätökset sen sijaan on tehty vain 15.1. saakka.

Tiistaina tiedotetut rajoitusten jatkot koskevat tilojen terveysturvallista käyttöä. Niiden mukaan asiakas- ja yleisötilojen käyttö pitää Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueilla järjestää siten, että tiloissa voidaan ehkäistä asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä.

Rajoitukset pohjautuvat tartuntatautilain pykälään 58d.

Tilojen käytöstä vastaava voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin tai muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla.

Rajoitukset koskevat yli 10 hengen sisätiloja ja yli 50 hengen rajattuja ulkotiloja sekä useita muita vapaa-ajan viettoon käytettäviä tiloja. Näitä ovat esimerkiksi uimahallit, joukkueliikuntatilat, tanssipaikat ja sisäleikkipaikat.

Päätös koskee niin yksityisiä kuin julkisia toimijoita sekä uskonnon harjoittajia, mutta ei oppilaitoksia tai yksityiselämää, avi kertoo.

4.1. kello 19.50: Lisätty uutisen loppuun tiedot avin tiistaina päätöksestä jatkaa maakunnassa tilojen koronarajoituksia.