Me­ri­jär­ven kun­nan­hal­li­tus jätti ensi vuoden tu­lo­ve­ro­pää­tök­sen pöy­däl­le

Kunnissa puurretaan ensi vuoden talousarvioiden kanssa. Merijärven kunnanjohtaja Kari Jokela kertoo, että talousarvion nollatuloksen eteen on tehtävä töitä.
Kunnissa puurretaan ensi vuoden talousarvioiden kanssa. Merijärven kunnanjohtaja Kari Jokela kertoo, että talousarvion nollatuloksen eteen on tehtävä töitä.
Kuva: Heli Nurkkala/arkisto

Merijärven kunnanhallitus otti tuloveroprosenttipäätökseen aikalisän. Kunnanjohtaja Kari Jokelan valmistelema esitys oli, että nykyistä 22,00 tuloveroprosenttia nostetaan puolella prosenttiyksiköllä.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti, että asia jätetään pöydälle lisäselvitystä varten. Selvitys tarkoittaa sitä, että kunnan ensi vuoden menot ja tulot käydään läpi sillä silmällä, löytyykö veroprosentin nostolle muuta vaihtoehtoa.

– Ensi vuoden talousarviota on haasteellista tehdä, jotta päästään nollatulokseen. Sen takia tuloja on pakko saada lisää ja yksi vaihtoehdoista on tuloveroprosentin nosto, Jokela summaa.

Mikäli kunnanhallitus ja -valtuusto hyväksyvät tuloverokorotuksen se tuo lisää tuloja kunnalle 50 000–60 000 euroa.

– Isosta summasta ei siis puhuta, mutta kaikista isoin lisätulo mihin kunnassa voidaan itse vaikuttaa, Jokela toteaa.

Kunnanhallitus pitää ylimääräisen kokouksen marraskuun alkupuolella, jolloin se tekee päätöksen tuloveroprosentista.

Vastaavasti ensi vuoden kiinteistöverotuksesta syntyi päätös. Hallituksen saama esitys oli, että kiinteistöverot pidetään tämän vuoden prosenteissa, jonka hallitus hyväksyi.

Ensi vuonna Merijärven yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,03, vakituisten asuinrakennusten 0,45 prosenttia, muiden asumiseen käytettävien rakennusten 1,03 prosenttia, yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistövero 0,25 prosenttia ja voimalaitosten kiinteistövero 3,10 prosenttia. Rakentamattomista rakennuspaikoista Merijärvellä ei peritä veroa ensi vuonnakaan.