Katso video: Jää­tans­si­näy­tök­sen kooste Ou­lais­ten esi­tyk­ses­tä

Vaalikone auttaa valinnassa: Vertaa nä­ke­myk­siä­si eh­dok­kai­den aja­tuk­siin

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Met­säs­tä löytyi ruos­tu­nut ro­mu­ka­sa – ym­pä­ris­tö­sih­tee­ri kertoo, mitä täl­lai­sil­le pitää tehdä

-

OULAINEN Ruostuneita pyöränrunkoja, rikkoutunut ruohonleikkuri, muovijätettä.. Muun muassa tällaisista asioista koostui oulaistelaisesta metsästä löytynyt romukasa.

Ympäristösihteeri Henna Ollakan mukaan tällaista kaatopaikkaa ei saa koota edes omaan metsään – eikä pihaan.

Jätteen haltijalla on aina velvollisuus hoitaa jätteet asianmukaiseen käsittelyyn. Se on se ykkösjuttu. Tässä tulee vastaan myös roskaamiskielto. Ympäristöön ei saa jättää jätettä niin, että siitä voi aiheutua maiseman rumentumista ja viihtyvyyden vähenemistä, Ollakka kommentoi tapausta.

Varsinkin lumien sulaessa tämäntyyppisiä kasoja alkaa paljastua luonnosta. Ollakan mukaan ilmoitus roskaamispaikasta on aina tehtävä omalla nimellä, mutta tarkastuksen kohteelle ilmoittajan nimi voidaan jättää kertomatta.

–Jos jätteiden omistajan tietoja ei löydy, maanomistaja joutuu näistä vastuuseen. On suuri apu, kun ihmiset ilmoittavat näistä.

Ympäristöhaittoja luonnon roskaamisesta aiheutuu pitemmällä aikavälillä.

–Pitemmällä aikavälillä voi aiheutua maaperä- ja pohjavesihaittoja. Jos kyse on vaarallisista jätteistä, silloin tilanne on tietysti akuutimpi. Metallin osaltakin korroosio tekee tehtävänsä, kun ruostetta irtoaa maahan. Haitat kasvavat sitä suuremmiksi, mitä kauemmin jätteet siinä ovat.

Ollakan mukaan oikea paikka tällaisille jätteille on jäteasema, jonne saa suurimman osan jätteistä viedä ilmaiseksi.

–Luonnosta löytyy edelleen sähkö- ja eletroniikkakaromua. Ihan niin kuin ihmisillä olisi sellainen käsitys, että jätteen viemisestä jäteasemalle pitäisi maksaa.

Myös piensähkölaitteiden myyjillä on velvollisuus ottaa vastaan piensähkölaitteita, kuten esimerkiksi sähkövatkaimia ja hammasharjoja.

–Kaupat eivät varmaan ota ihan jääkaappeja ja pakastimia, mutta nekin saa viedä hyötyjäteasemalle ilmaiseksi. Pienemmissä kunnissa toki on se ongelma, että hyötyjäteasema on auki vain kerran viikossa muutaman tunnin. Ehkä se on ajallisesti sellainen, että ihmiset sitten kokevat helpommaksi käydä vain kippaamassa jätteet jonnekin.

Vuosittainen ympäristökatselmus tehtiin Oulaisissa viime viikon tiistaina. Ollakan mukaan viime vuonna katselmus venyi niin myöhäiselle, joten tänä vuonna päätettiin palata normaaliin aikatauluun.

Ympäristökatselmuksessa käydään kerran vuodessa kiertelemässä keskustan alueella sekä tarkastamassa ne kohteet, joista on tehty ilmoitus vuoden aikana. Tänä vuonna kierrettiin muun muassa Puistolassa, Kostepäässä, Halpa-Hallin ympäristössä, Koskenperällä, Pokelanmäellä, Matkanivassa, Piipsjärvellä ja Antikanperällä.

–Osassa viime vuonna ilmoitetuista oli hoidettu hommat kuntoon. Tietysti sellaista huolimattomuutta siisteydessä löytyy aina tietyiltä alueilta. Osalle uusista kohteista on tulossa kehotus.

Ollakan mukaan Oulaisissa yksi ongelma-alue on Kintunperän teollisuusalue. Haasteellisen siitä tekee se, että alueella on sekä teollisuutta että asuinaluetta.

–Teollisuustoiminta on kuitenkin sellaista, että romuläjää saattaa olla siellä täällä.

Juttua muokattu 8.6.2017. Ollakan mukaan ilmoitus roskaamispaikasta on aina tehtävä omalla nimellä, mutta tarkastuksen kohteelle ilmoittajan nimi voidaan jättää kertomatta.