Muistoista: Raahen vanhan lim­sa­teh­taan elo jatkui Ou­lai­sis­sa – ­van­ho­ja pulloja löytyy vielä

Toimituksessa tonttuiltiin: Kahen Ka­ha­vit: Millä kri­tee­reil­lä voi saada Vuoden ou­lais­te­lai­nen -tit­te­lin? Kumpi voittaa lauan­tai­na, Kärpät vai HIFK?

Ou­lais­ten Mu­siik­ki­vii­kol­la tiis­tai-il­ta­na: Kan­ta­esi­tys ka­ma­ri­kon­ser­tis­sa, teos kä­sit­te­lee äi­tiyt­tä ja nai­seut­ta

Oulainen

Oulaisten 35. Musiikkiviikot jatkuvat toisella konsertilla tiistaina Merkuriussalissa.

Konsertin nimi "He kävelivät rinnan" on suomennos konsertissa kuultavasta Outi Tarkiaisen (s.1985) teoksesta Soai vácciiga buohtalaga.

Toinen Outi Tarkiaisen teos konsertissa on kantaesitys Naarasäiti -laulusarjan versiosta mezzosopraanolle, jousikvartetille ja pianolle. Tarkiaisen teosten tekstit ovat saamelaisten nykyrunoilijoiden Rauni Magga Lukkarin ja Rose-Marie Huuvan kokoelmista, ja tekstit käsittelevät klassiselle kamarikonsertille harvinaisempia aiheita kuten äidiksi tulemista, lapsen odotusta, synnytystä, imetystä ja äitien ja tytärten sukupolvien yli jatkuvaa yhteyttä. Rovaniemeläislähtöinen Outi Tarkiainen on yksi tämän hetken kansainvälisesti kiinnostavimmista suomalaisista säveltäjistä ja hänen musiikkiaan ovat tilanneet ja esittäneet mm. BBC Philharmonic, San Francisco Symphony Orchestra ja Radion sinfoniaorkesteri. Tarkiaisen, Lapin kamariorkesterin ja kapellimestari John Storgårdsin levy Maa, kevään tytär (Ondine Records 2020) oli ehdolla vuoden 2021 klassisen musiikin Emma-palkinnon saajaksi.

Tarkiaisen teosten lisäksi konsertissa kuullaan myös Jean Sibeliuksen (1865-1957) viisiosainen jousikvartetto d-molli Voces intimae op 56 vuodelta 1909. "Siitä tuli ihana. Ihan semmoinen joka saa hymyn huulille vieläpä kuolinhetkenä. En sano muuta", kirjoitti Sibelius vaimolleen Ainolle teoksen valmistuttua.

Konsertin myötä Musiikkiviikot saa vieraakseen upeaa kansainvälistä uraa tekevät mezzosopraano Virpi Räisäsen sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin ydinsoittajiston muodostaman Kokkola-kvartetin, jossa soittavat viulistit Reijo Tunkkari ja Reetta Kataja, alttoviulisti Hanna Pakkala sekä sellisti Lauri Pulakka.

Naarasäiti -teoksen piano-osuuden soittaa Johanna Tilus. Konsertissa on väliaika, jolloin on mahdollista mm. tutustua kuvataiteilija Lotta Nevanperän teoksiin Merkuriussalin aulan näyttelyssä.