Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Pa­he­ne­va ko­ro­na­ti­lan­ne tuo uusia toi­men­pi­tei­tä: Poh­jois-Poh­jan­maal­la otetaan käyt­töön laaja etä­työ­suo­si­tus, mas­ki­suo­si­tus laa­je­nee kou­lui­hin

Maskisuositus laajenee koskemaan peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien. Kuva Pohjankartanon koulusta toukokuulta. Arkistokuva.
Maskisuositus laajenee koskemaan peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien. Kuva Pohjankartanon koulusta toukokuulta. Arkistokuva.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Pohjois-Pohjanmaalla otetaan käyttöön laaja etätyösuositus ja maskisuositusta kiristetään alueen edelleen vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi. Asiasta päätti tiistaina kokoontunut alueellinen koronakoordinaatioryhmä.

Koronakoordinaatioryhmän mukana Pohjois-Pohjanmaalla todetaan paljon koronatartuntoja, eikä kaikkia saada jäljitettyä tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen vuoksi. Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä kasvaa ja tiistaina Oulun yliopistollisessa sairaalassa oli hoidossa 25 koronapotilasta. Heistä 10 on tehohoidossa. Lisäksi perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on 16 koronapotilasta.

Koronatilanteen vuoksi alueella otetaan käyttöön laaja etätyö- ja etäkokoussuositus. Etätyötä suositellaan siis kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Lisäksi maskisuositusta tiukennetaan niin, että maskin käyttöä suositellaan peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa työntekijöille ja oppilaille. Oppilaiden osalta maskisuositus koskee kuudennen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaita.

Maskin käyttöä suositellaan myös sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, potilaille ja vierailijoille. Jo aiemmin alueella on ollut voimassa maskisuositus, jonka mukaan maskia suositellaan käytettäväksi esimerkiksi ruuhkaisissa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä rokotussuojasta huolimatta.

Etätyösuosituksen ja maskisuosituksen kiristämisen lisäksi koronakoordinaatioryhmä esittää Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, että Pohjois-Pohjanmaalle tulisi asettaa lisärajoituksia epidemian hillitsemiseksi. Lisäksi ryhmä suosittelee, että yksityistilaisuudet tulisi nyt järjestää mahdollisimman pienimuotoisesti.

Kotitestit terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle

Tiedotteessaan koronakoordinaatioryhmä toteaa myös, että kotona tehtävät koronaviruksen antigeenitestit ovat hyvä lisä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle.

– Kotitestit soveltuvat niille henkilöille joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää, tiedotteessa todetaan.

Kotitestillä saatava positiivinen testitulos pitää vahvistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Markkinoilla on myös koronan vasta-ainetestejä, mutta ne eivät kerro testattavan sen hetkisestä tilanteesta vaan siitä, onko henkilö sairastanut joskus koronaviruksen aiheuttaman taudin.