Joulukalenteri: Lasten pii­rus­tuk­sia li­sä­tään tänne päi­vit­täin aattoon asti

Katso video: Mil­lai­sia mah­dol­li­suuk­sia Leden Group tuo Ou­lai­siin?

Mainos: Tutustu Pyhäjokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pe­las­tus­lii­vit es­täi­si­vät lähes aina ve­nees­tä pu­don­neen huk­ku­mi­sel­ta – poliisi valvoo kesän ve­nei­lyä

pirtulaiva, hylky, hylyt, Heinrich, Kemi, meri, Perämeri, kesä, veneily
Kuva: Henripekka Kallio /Arkisto

Lämpimät aurinkoiset kesäpäivät houkuttelevat ihmisiä vesille. Vesille lähdetään monenlaisilla veneillä sekä monenlaisilla tiedoilla ja taidoilla.

Viime vuonna hukkui 94 suomalaista. Suurin osa hukkumista tapahtui vesiliikenteessä ja uidessa. Pohjois-Pohjanmaalla hukkuneita oli yhteensä yhdeksän.

Tyypillinen hukkuminen tapahtui veneen kaatuessa tai veneessä olevan horjahtaessa laidan yli veteen. Pelastusliivejä ei hukkuneilla ollut käytössä. Heistä jopa yli 90 prosenttia olisi kuitenkin pelastunut liivien ansiosta.

Alkoholi on suurin yksittäinen tekijä kuolemaan johtaneiden moottoriveneonnettomuuksien taustalla. Synkimpiä kuukausia ovat hukkumisten osalta kesä-, heinä-, ja elokuu.

Poliisi valvoo kesällä liikennettä myös vesillä. Jokaisen vesillä vesikulkuneuvolla liikkuvan on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Lisäksi on toimittava siten, ettei ilman pakottavaa syytä vaikeuta tai häiritse muiden liikkumista vesillä eikä aiheuta vaaraa tai vahinkoa.

Moottoriveneen käyttö edellyttää kykyä ja taitoa sekä rekisteröidyn moottoriveneen osalta 15 vuoden ikää kuljettaa venettä. Vesiliikennejuopumuksen promilleraja on 1,0.

Pakollisia varusteita moottoriveneissä sekä yli viiden metrin pituisissa purjeella varustetuissa vesikulkuneuvoissa ovat:

  • kaikille veneessä olijoille hyväksytyt ja sopivat pelastusliivit
  • airot tai mela taikka ankkuri köysineen
  • tyhjennysvälineet (pumppu, äyskäri tai ämpäri)
  • sammutin yli 25 kW:n (34 hv:n) moottoriveneissä ja veneissä, joissa on liekillä toimiva poltin sekä sisäkoneellisissa veneissä. Sammutin tulee tarkistuttaa vuosittain

Kaikki vähintään 5,5 metriä pitkät purje- tai moottoriveneet tulee rekisteröidä. Myös moottoriteholtaan vähintään 15 kilowattia eli yli 20 hevosvoiman moottorilla varustetut veneet on merkittävä venerekisteriin.

Vesikulkuneuvossa on oltava myös meriteiden sääntöjen mukaiset merkinantolaitteet. Kaikissa alle 12-metrisissä vesikulkuneuvoissa pitää olla laite, jolla voidaan antaa voimakas äänimerkki, yli 12–20 -metrissä sumutorvi.