Tutustu Vau!Hausiin: Täl­lai­sel­ta näyttää Ou­lais­ten uusissa yrit­tä­jien pal­ve­lu­ti­lois­sa

Mainos: Talvitarjouksena Pyhäjokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Poh­jois-Poh­jan­maan ko­ro­na­nyrk­ki ei esitä ko­vem­pien ra­joi­tus­ten käyt­töön­ot­toa – "Vii­mei­sim­mät toimet ovat viime vii­kol­ta ja näyt­tää, että ne pu­re­vat"

-
Kuva: Jussi Leinonen

Tiistaina kokoontuneen Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän eli koronanyrkin mukaan maakunnan epidemiatilanne on edelleen vakava.

Koordinaatioryhmän tiedotteen mukaan uusien tautitapausten ja koronan vuoksi sairaalahoitoon joutuvien potilaiden määrän kasvu on taittunut, mutta se on yhä korkealla tasolla. Tiistaina Oulun yliopistollisessa sairaalassa oli hoidossa 23 koronapotilasta, joista kahdeksan oli tehohoidossa.

Koronanyrkki ei kuitenkaan esitä nykyistä kovempien koronarajoitusten käyttöönottoa. Tiukennukset olivat koordinaatiotyöryhmässä kyllä esillä, johtajaylilääkäri Terhi Nevala Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä kertoo.

– Joka kokouksessa keskustelemme eri vaihtoehdoista.

Siihen, että koronasuositukset ja -rajoitukset päätettiin pitää ennallaan, vaikutti Nevalan mukaan se, että sekä tapausten määrä että sairaanhoidon kuormituksen kasvu ovat taittuneet.

– Näkyvissä on heikkoja merkkejä paremmasta suunnasta. Viimeisimmät toimet ovat viime viikolta ja näyttää, että ne purevat. Haluamme vielä hetken katsoa suuntaa. Jos näyttää siltä, etteivät toimet tuo riittävää tehoa, arvioimme tilannetta uudelleen.

Nevalan mukaan koordinaatiotyöryhmällä on koko ajan valmius tehdä tilanteen vaatimia toimenpiteitä.

Koordinaatioryhmän mukaan huolta tuo edelleen tartuntojen jäljityksen ruuhkautuminen. Ilmoitukset tartunnoista voivat tavoittaa altistuneet useiden päivien viiveellä.

– Tilanteen parantamiseksi jäljitykseen on lisätty resurssia, mikä puolestaan vaikuttaa muualle terveydenhuoltoon, tiedotteessa sanotaan.

Koronaohjeiden merkitys korostuu jouluna

Koordinaatioryhmä muistuttaa joulun ajan koronaturvallisesta käyttäytymisestä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan nyt aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa.

– Myös hyvästä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä on tärkeää huolehtia.

Lisäksi koordinaatioryhmä suosittelee, ettei alueella järjestetä yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia. Sairaana on syytä jäädä kotiin.

Pohjois-Pohjanmaan yli 12-vuotiaasta väestöstä 80,8 prosenttia on saanut nyt vähintään kaksi rokoteannosta. Tämä tarkoittaa, että alueella on edelleen noin 68 000 yli 12-vuotiasta vailla kahden koronarokotteen antamaa suojaa. Luvussa ovat mukana sekä yhden rokoteannoksen saaneet että kokonaan rokottamattomat henkilöt.

Noin 74 prosenttia Pohjois-Pohjanmaalla sairaalahoitoon joutuneista potilaista on ollut täysin rokottamattomia. Rokotettuna sairaalahoitoon joutuneet ovat yleisimmin iäkkäitä tai heillä on jokin muu rokotteiden tehoa heikentävä sairaus, tiedotteessa sanotaan.

Lisätty Terhi Nevalan kommentit kello 17.29.